Antena 3 CNN Politică Nicolae Ciucă, la lansarea Sistemului Garanţie-Returnare: "Este conceput să acopere colectarea și reciclarea a 7 miliarde de peturi/an"

Nicolae Ciucă, la lansarea Sistemului Garanţie-Returnare: "Este conceput să acopere colectarea și reciclarea a 7 miliarde de peturi/an"

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat la ceremonia de lansare a Sistemului de Garanție-Returnare că în România ar putea fi colectate și reciclate aproximativ 7 miliarde de peturi pe an.

Nicolae Ciucă, la lansarea Sistemului Garanţie-Returnare: "Este conceput să acopere colectarea și reciclarea a 7 miliarde de peturi/an"
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    30 Noi 2023   •   11:30

"Avem 116 kilograme de amabalaje, de deșeuri, pe cap de locuitor pe an din care se reciclează mai puțin de jumătate. Știm că în fiecare zi în Dunăre ajung aproximativ 4,2 tone de ambalaje ceea ce înseamnă într-un an de zile mai mult de 1.500 de tone ceea ce este foarte mult", a explicat Nicolae Ciucă.

Conform normelor europene, până în 2025, 77% din peturi trebuie să fie reciclate, iar până în 2027 nivelul va ajunge la 90%.

"Proiectul este conceput să acopere colectarea și reciclarea a 7 miliarde de peturi pe an", a mai explicat fostul premier.

Recent, prim-ministrul Marcel Ciolacu a spus că lansarea SGR va poziționa Româna pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor.

"SGR din România va fi al doilea cel mai mare astfel de sistem din Europa (după Germania) din perspectiva numărului de ambalaje procesate, reprezentând în același timp o premieră globală - cel mai mare sistem de acest fel integrat – și sperăm noi că va deveni un studiu de caz pentru guverne din întreaga lume. Începând cu 30 noiembrie, cetățenii României se vor alătura celor peste 350 de milioane de cetățeni din toată lumea care locuiesc într-o țară în care există un Sistem de Garanție Returnare. Dacă ne uităm la Europa, în acest moment 13 țări au implementat SGR, ajungând la o populație de aproape 145 de milioane. Peste doar 3 zile, odată cu alăturarea României vor fi peste 163 de milioane de cetățeni europeni mai atenți cu mediul în care locuiesc", a declarat Marcel Ciolacu.

El a mai spus că toate centrele de colectare vor avea un impact economic direct. De asemenea, înființarea centrelor de colectare ale RetuRO vor crea peste 600 de noi locuri de muncă până la sfârșitul anului viitor și vor stimula investiții similare de transport și reciclare atât pe orizontală, cât și pe verticală.

Sistemul garanţie-retunare vizează recuperarea și reciclarea a peste 7 miliarde de ambalaje anual și integrează o schemă de stimulare financiară a returului recipientelor.

Conferință de presă privind lansarea Sistemului de Garanție-Returnare pentru ambalaje

Conferință de presă privind lansarea Sistemului de Garanție-Returnare pentru ambalaje

Publicată de Nicolae Ionel Ciucă pe Miercuri, 29 noiembrie 2023

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close