Antena 3 CNN Politică Nicolae Ciucă: "Trebuie să rămânem uniți, solidari, să sprijinim Ucraina și să împiedicăm extinderea războiul"

Nicolae Ciucă: "Trebuie să rămânem uniți, solidari, să sprijinim Ucraina și să împiedicăm extinderea războiul"

Premierul Nicolae Ciucă a spus miercuri la Baza de la Cincu că "trebuie să rămânem uniți, solidari, să sprijinim Ucraina și să împiedicăm extinderea războiului".

Nicolae Ciucă: "Trebuie să rămânem uniți, solidari, să sprijinim Ucraina și să împiedicăm extinderea războiul"
de Silvia Preda    |    12 Oct 2022   •   17:45

"În primul rând, permiteți-mi să exprim recunoștința țării mele pentru prezența în România a militarilor din Țările de Jos, până la 200 de soldați. Eforturile lor, împreună cu colegii lor francezi, belgieni și români, pentru a construi și opera Grupul de luptă aliat, sunt foarte apreciate de români", a mai spus premierul Nicolae Ciucă.

Potrivit premierului, această contribuție la postura de descurajare și apărare a NATO în România "este extrem de semnificativă, deoarece reprezintă o dovadă clară pentru Rusia că Alianța este solidă, unită și capabilă să își apere teritoriul și valorile".

"Invazia rusă în Ucraina a modificat ireversibil relația noastră cu Rusia. Războiul de agresiune neprovocat, ilegal și premeditat împotriva Ucrainei este cea mai importantă amenințare la adresa aliaților de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Trebuie să rămânem uniți, solidari, să sprijinim Ucraina și să împiedicăm extinderea războiului, în special în partea de sud a Ucrainei, la gurile Dunării, cu consecința blocării accesului Ucrainei la porturile de la Marea Neagră", a mai spus premierul.

Război în Ucraina, ziua 231 | Putin către Europa: "Vreți gaze? Deschideți robinetul Nord Stream 2"

El arată că efectele războiului Rusiei se extind atât la țările aliate vecine, cât și la partenerii vulnerabili.

"O mare responsabilitate pe care o avem în calitate de aliați este să ne asigurăm că lecția învățată din această criză de către Rusia și alți actori globali și regionali este că agresiunea are efecte negative semnificative. În cadrul UE și NATO, dar și în formatele multilaterale, am adoptat o poziție fermă și hotărâtă față de Rusia vizând izolarea Rusiei la nivel internațional, susținerea unor sancțiuni dure și asigurarea punerii lor în aplicare, pledând pentru un sprijin mai larg din partea democrațiilor din întreaga lume. România a susținut toate pachetele de sancțiuni ale UE, inclusiv cel mai recent - al optulea pachet", încheie Nicolae Ciucă.

Klaus Iohannis şi Nicolae Ciucă, în vizită la Centrul Național de Instruire Întrunită "Getica" de la Cincu

Președintele Klaus Iohannis, premierul olandez, Mark Rutte, precum și șeful Executivului de la București, Nicolae Ciucă, au vizitat Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu, Brașov.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close