Antena 3 CNN Politică Noi documente şi nereguli în cazul Udrea: Peste 300.000 de euro de la minister pentru un stand de turism

Noi documente şi nereguli în cazul Udrea: Peste 300.000 de euro de la minister pentru un stand de turism

Noi documente şi nereguli în cazul Udrea: Peste 300.000 de euro de la minister pentru un stand de turism
Sursa foto: Elena Udrea
16 Sep 2009   •   17:22

Ministerul Turismului a transmis noi documente "incomplete" comisiei parlamentare de anchetă , a declarat miercuri preşedintele acestui for, liberalul Ludovic Orban. Astfel, ministerul a remis numai dosarele de achiziţii şi nu şi contractele semnate pentru organizarea standurilor României la Târgurile de la Berlin şi Milano. Din noile documente ar reieşi însă că MT a cheltuit peste 300.000 euro numai pentru amenajarea unui stand. Orban a mai anunţat că MT a transmis, "după lupte seculare" şi dosarul privind achiziţia de autoturisme. Liberalul a ţinut să îndepărteze atât speculaţiile de presiune politică asupra membrilor comisiei de anchetă, cât şi lipsa de probe în cazul Udrea, limitându-se să anunţe că în fiecre procedură de achiziţie a Ministerului Turismului au fost identificate nereguli şilegalităţi.

Un stand de turism scump cât o casă de lux

"Este vorba de participarea la Târgul de la Berlin, la care Ministerul Tursimului a cheltuit 450.000 euro, pentru care ne-a fost pus la dispoziţie dosarul de achiziţie- în viziunea lor - pentru că nu avem contractul semnat", a precizat deputatul PNL, referindu-se la conţinutul noilor documente primite.

Potrivit Lui Orban, o altă neregulă constatată se referă la ordinul ministrului prin care reprezentantul de la Berlin este împuternicit să semneze contractul pentru amenajarea unui stand este datat pe 10 mai, în condiţiile în care Târgul începea pe 11 mai.
"Este vorba de amenajarea unui stand, doar amenajarea construcţiei este în valoare de peste 300.000 euro, cam cât o casă într-un cartier de lux", a precizat preşedintele Comisiei.

Social-democratul Nicolae Bănicioiu a susţinut necesitatea lămuririi "acestor suspiciuni". "Au fost făcute nişte achiziţii acolo, s-au cumpărat nişte produse, cel puţin din punctul nostru de vedere, trebuie să lămurim aceste suspiciuni, vom vedea în zilele următoare" a spus deputatul PSD.

Neregula şi contractul de achiziţie

Preşedintele comisiei a mai ţinut să respingă poziţiile exprimate de unii politicieni şi comentatori la adresa lipsei de substanţă a datelor găsite cu privire la contractele de publicitate ale Ministerului Turismului.
?În aproape fiecare procedură de achiziţie am găsit nereguli şi încălcări de procedură. Ancheta a relevat foarte multe aspecte care nu sunt conforme cu legea? a subliniat Orban, evitând să confirme dacă aspectele semnalate sunt de ordin penal sau doar contravenţional.

În schimb, liberalul a susţinut că nu a simţit nici o urmă de presiune politică asupra colegilor din comisie. ?Nu am simţit nici un fel de presiuni asupra parlamentarilor PSD. Reprezentanţii din comisie sunt oarecum eliberaţi de culoarea politică. Până în prezent nu am simţit culoarea politică a niciunui membru din comisia parlamentară de anchetă? a ţinut să asigure Orban.

În paralel, astăzi comisia a stabilit structura raportului final care va fi terminat în maximum o săptămână.
?Vom definitiva raportul în şedinţa de marţi la ora 14. După dezbaterile de astăzi nu va dura prea mult, de ordinul a maximum unei săptămâni. S-a conturat modul în care vom structura concluziile. O să existe la fiecare punct din hotărârea Camerei Deputaţilor enunţată concluzia, iar la finalul raportului va fi inclus un capitol de concluzii? a explicat Orban.

Udrea susţine că standul a costat la fel de mult ca în perioada guvernării Tăriceanu

Elena Udrea a reacţionat imediat la noi nereguli semnalate de comisia de anchetă, acuzându-l pe Orban de manipularea opiniei publice, prin interpretarea răuvoitoare şi eronată a datelor transmise de ministerul său.

"Afirmaţiile deputatului PNL Ludovic Orban legate de faptul ca ne-am fi adus aminte că am făcut achiziţii abia la două luni de la înfiinţarea Comisiei sunt făcute cu rea credinţă, pentru a induce în eroare opinia publică", se arată într-un comunicat al MT.

Ministerul mai precizează că, de fapt, costul pentru standul de la Berlin este similar cu cel achitat în 2008, de Guvernul Tăriceanu pentru standul de la Zaragoza, acesta fiind de 284.000 euro faţă de 270.000 de euro, cât ar fi achitat fostul Cabinet liberal.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close