Antena 3 CNN Politică Protestul din Piața Victoriei s-a încheiat. Jandarmii au reținut cel puțin 20 persoane. Protestatarii violenți au fugit

Protestul din Piața Victoriei s-a încheiat. Jandarmii au reținut cel puțin 20 persoane. Protestatarii violenți au fugit

Protestul din Piața Victoriei s-a încheiat. Jandarmii au reținut cel puțin 20 persoane. Protestatarii violenți au fugit
Sursa foto: Foto: Antena3.ro
02 Feb 2017   •   00:34

Câteva zeci de mii de persoane au protestat în Piața Victoriei, în fața clădirii Guvernului, împotriva adoptării ordonanței privind modificarea Codului Penal și a celui de procedură penală.

Protestul a început în dimineața zilei de 1 februarie, în jurul orei 09:00.

Protestul a degenerat în violențe puternice noaptea, după ce jandarmii au fost atacați cu petarde, torțe, pietre, sticle și gheață de o parte din manifestanți. Se pare că aceștia erau membrii ai galeriilor de fotbal, dar aceasta nu este o informație confirmată oficial.

----------------------------

UPDATE 00:45 - Protestul din Piața Victoriei s-a încheiat. Jandarmii au arestat cel puțin 20 persoane. Protestatarii violenți din piață au fugit pe străzile adiacente.

Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei, a explicat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că încă nu poate estima cine sunt atacatorii, dar că informațiile vor fi făcute publice, în urma cercetărilor.

"Colegii mei au reușit să restabilească ordinea, grupurile de persoane care au rămas acum pe străzi nu prezintă pericole. Au fost reținute cel puțin 20 de persoane, dar abia mâine vom avea un bilanț oficial. Au fost duse la mai multe secții de Poliție și vor fi luate măsurile legale. Fac un apel la dvs, la reprezentanții mass-media, dacă au imagini care ne pot fi de ajutor, să ni le pună la dispoziție, pentru a îi putea identifica pe cei care au încălcat legea, ca să putem lua măsurile coercitive. Nu vreau să fac speculații referitoare la cine erau acești oameni. Dacă aceștia se vor regăsi în bazele noastre de date, vom furniza această informație."

----------------------------

UPDATE 00:25 - Piața Victoriei este aproape goală. Grupurile de protestatari s-au spart și au fugit pe străzile cu ieșire din Piața Victoriei. Între timp, jandarmii continuă mișcări organizate în diverse puncte ale pieței.

Reporterul Antena 3 Vasile Marcu a explicat că Piața Victoriei este aproape goală:

"Cam zece persoane au fost reținute și urcate în dube de jandarmi în ultimele minute. Cred că a fost un ultim asalt al jandarmilor, mai sunt doar câteva grupuri disparate ale protestatarilor violenți. Au fugit pe diverse străzi adiacente. Mai sunt câteva grupuri, care încearcă să revină, dar sunt blocate de mașini de poliție. În curând, piața va fi eliberată", a explicat Vasile Marcu.

----------------------------

UPDATE 00:00 - Jandarmii au început să rețină câțiva dintre protestatarii violenți. Din primele informații, ar fi vorba despre șase persoane, până în acest moment. Incidentele continuă în Piața Victoriei și protestatarii violenți nu dau semne că vor să plece prea repede.

"Au avut foarte, foarte multe petarde, cu care au aruncat în jandarmi. Am reușit chiar să surprind imagini cu un bărbat reținut de jandarmi, care avea cu el o pungă cu sticle cu cocktailuri Molotov, avea și un cuțit la el. Deci toată această acțiune a fost gândită, oamenii erau organizați", a explicat reporterul Antena 3 Adrian Bujoaică.

----------------------------

UPDATE 23:24 - Jandarmii au avut mai multe valuri de riposte la atacurile protestatarilor violenți, dar aceștia din urmă nu se retrag. Oamenii strigă "nu plecăm!" și continuă să atace jandarmii, organizați în dispozitive speciale.

Protestatarii violenți au incendiat un panou publicitar din zonă și au stârnit un nou răspuns din partea jandarmilor. De asemenea, o echipă a Antena 3 a fost atacată de mai multe persoane.

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că doi jandarmi și doi protestatari au fost răniți în urma violențelor de la Piața Victoriei.

----------------------------

UPDATE 23:04 - Jandarmii au lansat un atac asupra manifestanților violenți, încercând să răspundă atacurilor. Protestatarii violenți au venit pregătiți, înarmați și echipați și continuă atacul asupra jandarmilor.

UPDATE 23:00 - Piața Victoriei a început să se golească, mulți oameni pleacă acasă, dar încă sunt prezenți protestatarii violenți. Jandarmii s-au mobilizat și au format dispozitive speciale pentru apărarea clădirii Guvernului.

Jandarmii sunt atacați în continuare cu sticle, pietre, gheață, zăpadă. Jandarmii au recționat cu gaze lacrimogene.

----------------------------

UPDATE 22: 40 - Violențe în Piața Victoriei. Mai mulți oameni au încercat să forțeze accesul în curtea Guvernului, la capătul Bulevardului Iancu de Hunedoara, colț cu Piața Victoriei. Mai multe torțe au fost aruncate înspre forțele de ordine. Gesturile au fost puternic contestate chiar de majoritatea de oameni care a protestat pașnic. Se pare că ar fi vorba despre membri ai galeriilor de fotbal, dar aceasta nu este o informație confirmată oficial.

Jandarmii au reacționat la atacurile protestatarilor violenți și totul a degenerat într-o confruntare violentă. Jandarmii sunt atacați în continuare cu sticle, pietre, gheață și petarde.

Jandarmeria Capitalei face apel către toţi participanţii la protestul din Piaţa Victoriei să părăsească zona pentru că asupra forţelor de ordine s-au exercitat violenţe şi se vor folosi materialele din dotare, a declarat, pentru AGERPRES, Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

----------------------------

UPDATE 20:20 - Numărul oamenilor care protestează în Piața Victoriei a trecut de 100.000, conform unor surse din Jandarmerie, dar protestul este pașnic.  Oamenii prezenți la manifestaţii strigă "Abrogaţi, apoi plecaţi! Dacă nu, vă cam riscaţi!", alţii strigau "Zi de zi, aici vom fi!".

Oamenii au steaguri și pancarte pe care au scris mesaje împotriva Guvernului.

"Jos corupţia!", "Nu amnistie, nu graţiere", "Dragnea nu uita, România nu e a ta", "Mulţimea urlă împotriva 'elitei' PSD", "Altă întrebare: Da' când plecaţi?" - sunt câteva dintre mesajele afişate de protestatari.

Cei prezenţi în Piaţa Victoriei cer demisia Guvernului, abrogarea actelor normative privind Justiţia care au fost adoptate în şedinţa de miercuri a Executivului, dar şi alegeri anticipate.

----------------------------

UPDATE 21:00 - Numărul oamenilor care protestează în Piața Victoriei se apropie de 100.000, conform unor surse din Jandarmerie.

Și în alte orașe din România au loc proteste semnificative, unde mii de oameni au ieșit pe străzi.

Stația de metrou Piața Victoriei este blocată de oameni. Mai mulți oameni anunță, pe Facebook, că nu se mai poate ieși sau intra în stație și fac apel la ceilalți oameni care vor să participe la protest, să iasă la stațiile Aviatorilor sau Piața Romană.

Reprezentanții Metrorex au explicat că au suplimentat trenurile de metrou, dar posibilitățile Regiei sunt limitate.

Circulaţia este blocată și pe arterele rutiere ce converg în zonă, fiind îngreunat accesul la gurile de metrou.

Importante forţe de ordine ale Jandarmeriei sunt prezente la protestul din Piaţa Victoriei, la Guvern, şi au instalat garduri mobile de protecţie în faţa sediului Executivului, asigurând o zonă tampon între manifestanţi şi gard.

Reprezentanţi ai Jandarmeriei au precizat, pentru AGERPRES, că a fost mărit efectivul forţelor de ordine în zona protestului.

----------------------------

UPDATE 19:00 - Poliţiştii rutieri au luat decizia să restricţioneze şi să devieze traficul pe mai multe artere ce converg în Piaţa Victoriei, pentru protecţia manifestanţilor şi a şoferilor care doresc să circule în zonă, a declarat, pentru AGERPRES, Ovidiu Munteanu, purtător de cuvânt al Brigăzii Rutiere a Capitalei.

Potrivit acestuia, în prezent, se circulă doar pe sensul dinspre Romană pe bulevardul Lascăr Catargiu către Piaţa Aviatorilor, în rest, dinspre Iancu de Hunedoara spre Piaţa Victoriei şi dinspre bd.Kiseleff spre Piaţa Victoriei nu se circulă.

Şoferii care trec prin zona unde se află protestatarii claxonează îndelung, în semn de solidaritate cu aceştia.

Forţe ale Jandarmeriei sunt localizate în zona de protest. Manifestaţia decurge fără incidente. 

Numărul participanților la protest este așteptat să crească în orele următoare.

În noaptea de marţi spre miercuri, circa 12.000 de oameni au protestat, imediat după anunţul Executivului, în faţa Palatului Victoria.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat că Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi seara un proiect de lege privind graţierea şi unul privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor, dar şi o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codurilor penale.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close