Antena 3 CNN Politică Noua gardă din UDMR: Prosperi oameni de faceri şi un consilier regal, pe listele de candidaţi

Noua gardă din UDMR: Prosperi oameni de faceri şi un consilier regal, pe listele de candidaţi

Noua gardă din UDMR: Prosperi oameni de faceri şi un consilier regal, pe listele de candidaţi
17 Oct 2008   •   16:30
EXCLUSIV ANTENA3.RO. // Conducerea UDMR şi-a făcut socotelile şi a tras linie după alegerile interne menite să constituie propria ofertă electorală pentru apropiatele parlamentare uninominale. Listelele de candidaţi finalizate dau lipsă la apel mai mulţi udemerişti din vechea gardă în favoarea ?lupilor tineri? grupaţi în jurul preşedintelui executiv Kelemen Hunor: jurişti, secretari de stat, şefi de agenţii, foşti primari sau chiar oameni de afaceri locali.
Pe hârtie, UDMR mizează în acest an pe cîştigarea a 25 de mandate la Camera Deputaţilor şi 12 la Senat, cu cinci mai multe faţă de prezent. Unii dintre actualii deputaţi şi senatori ai Uniunii au preferat să nu mai candideze pentru un nou mandat. Alţii s-au trezit în postura neplăcută de a nu mai întruni voturile necesare în cadrul alegerilor interne ale formaţiunii pentru a se plasa pe un loc considerat eligibil.
Clujul, polul noului val
Cu un obiectiv electoral de un senator şi doi deputaţi, clujenii Eckstein Kovacs Peter şi Mate Andras au obţinut, fără emoţii, colegiile dorite: Eckstein va candida în colegiul 2 din Cluj-Napoca, iar colegul său în colegiul 10 pentru Camera Deputaţilor, situat în zona Huedin, unde există o importantă comunitate maghiară. ?Seniorul? Konya Hamar Sandor a preferat să nu mai candideze, după ce a pierdut alegerile pentru preşedinţia filialei , în favoarea mâinii dreapte a controversatului Nagy Zsolt, Laszlo Attila, tânăr politician în plină afirmare şi businessman de succes, cu legături strânse cu mediul de afaceri maghiar din Cluj.
Tot din partea grupului de la Cluj a fost propulsat hunedoreanul Borbely Karoly. Acesta a preluat portofoliul Comunicaţiilor, după mazilirea lui Nagy Zsolt. Anterior, Karoly a deţinut preşedinţia Autorităţii Naţionale pentru Tineret (ANT), cu rang de secretar de stat. În prezent candidează pentru Camera Deputaţilor în judeţul Hunedoara. Borbely s-a încadrat foarte bine în profilul noii generaţii udemeriste care manifestă apetenţă atât pentru politică, cât şi pentru afaceri. La Deva, tânărul udemerist deţine societăţile Conces SRL şi Realsport SRL, iar la Cluj, societatea A&K International Consulting SRL. Karoly desfăşoară afaceri şi cu reprezentanţi ai taberei adverse din UDMR. La Realsport SRL, Borbely este asociat cu Takacs Attila, fiul fostului preşedinte executiv al UDMR şi actual şef al staff-ului de campanie, Takacs Csaba.
Din tabăra lui Hunor mai fac parte preşedintele CNCD, Asztalos Csaba Ferenc, deputatul avocat Mate Andras, de la Cluj, şi fostul deputat Antal Arpad, de la Covasna. Alţi udemerişti înregimentaţi în acest pol de putere sunt Barna Tanczos, preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului, Gergely Olosz, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei şi vicepreşedintele AVAS, Laszlo Gyerko, toţi candidaţi pe locurile eligibile ale Uniunii.
Vechea gardă, trecută pe linie moartă
La nivelul judeţului Covasna, doar un singur parlamentar cu vechi ştate în domeniu a reuşit să treacă de pragul intern. Actualul deputat Marton Arpad va candida pentru un nou mandat, în timp ce senatori cu ştate vechi în legislativ, Nemeth Csaba şi Szabo Ilona nu au primit suficiente voturi pentru a mai putea candida. Potrivit votului, pentru cele două colegii de senator au fost preferaţi de delegaţi oameni cu vizibilitate locală, Bokor Tibor, director al unei şcoli din municipiul Târgu-Secuiesc şi Albert Almos, fostul primar din Sfântu-Gheorghe şi preşedinte al filialei.
La Cameră, oferta Uniunii este deschisă de preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, Olosz Gergely, urmat de deputatul Marton Arpad şi de un om de afaceri din Sfântu-Gheorghe, Edler Andras.
Scandal pentru locuri eligibile
În Harghita, miza locului cinci, considerat eligibil a făcut să se nască cuvinte grele între doi candidaţi plasaţi la egalitate de voturi, Benyovszki Lajos şi Pal Arpad. Cum această situaţie nu a mai fost întâlnită până acum, problema a fost tranşată la centru în favoarea lui Pal Arpad.
Pentru Camera Deputaţilor, pe primul loc s-a clasat ministrul Mediului Korodi Attila, urmat de actualii deputaţi Kelemen Hunor şi Antal Istvan şi de consilierul judeţean Bende Sandor. Pentru Senat, primul loc a fost ocupat detaşat de actualul senator Verestoy Attila, urmat de vicepreşedintele AVAS, Gyerko Laszlo.
Schimb de generaţii
La Satu Mare, veteranul Szabo Karoly, care ocupă fotoliul de senator de aproape două decenii, a primit o grea lovitură, primind doar 79 de voturi. Fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, inginerul Gunthner Tiberiu, l-a devansat cu 179 de voturi şi şi-a ales să candideze în zona Carei-Tăşnad, o bază electorală sigură pentru UDMR.
La Camera Deputaţilor, actualul deputat Erdei D. Istvan a obţinut majoritatea voturilor, asigurându-şi poziţia de lider de listă, în timp ce actualul parlamentar Varga Attila a pierdut în faţa tânărului Kovacs Mate, directorul Agenţiei Naţionale pentru Tineret Satu Mare. Varga Attila a fost silit astfel să aleagă colegiul Oaş, în care are, practic, şanse nule de a mai reveni în Parlament.
Consilier regal, candidat pentru Parlament
Printre numele noi pe care UDMR vrea să le lanseze în lupta uninominală se numără şi cel al lui Ferko Jeno. Apropiat al Regelui Mihai, fiind consilier pe teme forestiere, acesta şi-a depus candidatura pentru un mandat de parlamentar la nivelul judeţului Bihor. Pe lista respectivă el trebuie să ?concureze? cu Lakatos Peter, actual deputat, Cseke Attila, secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului, Derzsi Akos secretar de stat în Ministerul Muncii şi Pasztor Gabriella, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.
În mod surprinzător, doi dintre actualii parlamentari ai UDMR Bihor, deputatul Soki Bela şi senatorul Pete Istvan nu mai doresc să candideze la alegerile generale din acest an.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: UDMR Camera Deputatilor Senat
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close