Antena 3 CNN Politică Noul Guvern Negoiţă = Vechiul Cabinet Croitoru: 14 portofolii cu membri PDL. Vezi lista

Noul Guvern Negoiţă = Vechiul Cabinet Croitoru: 14 portofolii cu membri PDL. Vezi lista

Noul Guvern Negoiţă = Vechiul Cabinet Croitoru: 14 portofolii cu membri PDL. Vezi lista
Sursa foto: Liviu Negoiþã
09 Noi 2009   •   17:09

Mai toţi miniştrii propuşi de fostul premier desemnat, Lucian Croitoru au fost incluşi în lista noului guvern format din 14 ministere, cu care premierul Liviu Negoiţă va veni în faţa Parlamentului pentru votul de investitură. Cu excepţia lui Anton Cristian Irimie, propus pentru portofoliul Sănătăţii, a deputatului independent Gabriel Oprea pentru MAI şi a democrat-liberalului Valeriu Tabără, numit la Agricultură, restul sunt vechi figuri ministeriale şi parlamentare din PDL, dar şi specialişti precum Aurescu, propuşi votului legislativului şi de către predecesorul lui Negoiţă acum două săptămâni. Astfel 11 din cei numiţi de Negoiţă vor trece din nou prin terstul audierilor parlamentare, doar trei "novici" urmând a primi botezul parlamentar.

Formula anunţată de Negoiţă nu mai include Ministerele pentru IMM, Tineret şi Sport, Comunicaţii, Relaţia cu Parlamentul, Turism, comasate cu alte ministere.

Presiunea FMI şi responsabilitatea parlamentară, ultima speranţă de validare pentru Negoiţă

Negoiţă a declarat că PDL şi grupul de parlamentari independenţi susţin cabinetul propus de el. În ceea ce priveşte comportamentul celorlalte partide parlamentare, premierul desemnat a declarat că a tot sperat că ?aceste forţe politice ar fi putut da dovadă de înţelepciune şi să voteze un cabinet condus chiar de subsemnatul pe care ar fi putut să-l controleze şi să-l demită când ar fi dorit?.

?Iată că nu a dorit să se angajeze, şi mă refer aici la PSD, după ce a susţinut un guvern minoritar PNL timp de doi ani de zile.(...) Dacă nu m-am înţeles cu aceste partide, eu înaintez această listă sperând că parlamentarii vor da, nu neapărat un vot pentru Liviu Negoiţă, ci pentru un guvern deplin al României care să poată da proiecte de lege? a afirmat premierul, referindu-se la situaţia ?complicată? de criză în care se află în acest moment România.
"Suntem într-o nouă încercare în faţa Parlamentului. Am avut atunci (la momentul votului pentru Cabinetul propus de Lucian Croitoru-n.r.) un vot preponderent politic. Cu siguranţă el va fi şi de data aceasta un vot politic, dar eu cred că parlamentarii, la a doua solicitare, vor fi mult mai responsabili şi sunt încrezător că acest Guvern ar putea să treacă", a spus Negoiţă.

El a subliniat că parlamentarii vor înţelege că România trăieşte şi în timpul campaniei electorale şi are nevoie de sprijinul financiar al FMI, condiţionat de un guvern cu drepturi depline.

"Nu putem, printr-un vot politic dat în Parlament, că vrem noi să susţinem un candidat pe care această majoritate de conjunctură l-ar susţine, Klaus Iohannis, cu tot respectul. Eu ştiu că un candidat se susţine nu în afara Parlamentului, ci în Parlament", a arătat premierul desemnat.
Oprea, Tabără şi Irimie, suprizele noului cabinet
Un fost pesedist, un fost peunerist, actual democrat-liberal cu acte în regulă şi un secretar de stat sunt propunerile surpriză prezentate astăzi de premierul desemnat Negoiţă. Gabriel Oprea, Valeriu Tabără şi Cristian Anton Irimie sunt noutăţile anunţate. Oprea a mai avut un scurt periplu în primăvara acestui an pe la MAI, în timp ce Tabără a fost în trecut ministru al Agriculturii.

Fost social-democrat, Gabriel Oprea revine în fruntea Internelor după nici 10 luni devcând a părăsit această isntituţie şi, totodată PSD ca membru în primul guvern Emil Boc. Văduvit de sprijinul politic al partidului după ce l-a propulsat în fruntea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) pe chestorul Virgil Ardelean "Vulpea", propunere contestată vehement de social-democraţi, Oprea a fost acuzat de foştii coloegi de partid că a trădatinteresele PSD în favoarea lui Traian Băsescu. Demisionează din calitatea de ministru al Internelor şi de membru al Psd, activând de atunci ca deputat independent. Pe fondul actualei crize politice cristalizează un grup al parlamentarilor aşa-zişi independenţi, foşti social-democraţi şi liberali demisionari sau excluşi din aceste partide, datorită supiciunilor unei apropieri de PDL. În paralel, alături de senatorul Anghel Iordănescu a fost printre primii parlamentari, din afara grupului PDL care şi-au anunţat public susţinerea pentru candidatura lui Băsescu la Cotroceni. Alături de edilul Neculai Onţanu, a fost recompensat de şeful statului cu înaintarea în grad de general cu două stele.

Deputatul PDL Valeriu Tabără a mai activat ca ministru al Agriculturii în perioada 1994-1996, ca membru PUNR, al cărui lider a şi fost la un moment dat. A intrat ulterior în PD, devenit între timp PD-L. În prezente este preşedintele comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor şi are o îndelungată carieră de parlamentar de-a lungul a patru mandate.

Nominalizat pentru Sănătate, Anton Irimie este în prezent secretar de stat în cadrul acestei instituţii. Înainte de a ocupa această funcţie, el a fost consilier local PD-L în Suceava. La primele alegeri uninominale, a candidat din partea PD-L pentru Camera Deputaţilor, în colegiul Rădăuţi, însă a pierdut cursa electorală în favoarea liberalului Mircea Irimescu. În trecut a lucrat ca şef al Secţiei obstretică-ginecologie din Spitalul de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou" Suceava, manager al Spitalului Judeţean din acelaşi oraş şi a condus filiala judeţeană a Colegiului Medicilor şi Autoritatea Locală de Sănătate Publică.

Iată lista cu miniştrii din Guvernul Negoiţă:

- Daniel Funeriu - Ministerul Educaţiei, Tineretul şi Sportului

- Vasile Blaga - Ministerul Dezvoltării şi Turismului

- Gabriel Oprea ? Ministerul de Interne

- Gheorghe Pogea - Ministerul Finanţelor

- Mihai Şeitan - Ministerul Muncii

- Radu Berceanu - Ministerul Transporturilor şi Comunicaţiilor

- Valeriu Tabără - Ministerul Agriculturii

- Adriean Videanu - Ministerul Economiei

- Anton Cristian - Irimie- Ministerul Sănătăţii

- Mihai Stănişoară - Ministerul Apărării Naţionale

- Bogdan Aurescu - Ministerul de Externe

- Cătălin Predoiu - Ministerul Justiţiei

- Sulfina Barbu - Ministerul Mediului

- Teodor Paleologu - Ministerul Culturii



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Lucian Croitoru guvern Klaus Iohannis
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close