Antena 3 CNN Politică Oamenii lui Orban vânează eurolista PNL. Antonescu ar vrea locuri şi pentru tabăra Tăriceanu

Oamenii lui Orban vânează eurolista PNL. Antonescu ar vrea locuri şi pentru tabăra Tăriceanu

Oamenii lui Orban vânează eurolista PNL. Antonescu ar vrea locuri şi pentru tabăra Tăriceanu
Sursa foto: Crin Antonescu, Ludovic Orban
24 Mar 2009   •   17:12

Liberalii negociază intens poziţionarea eurocandidaţilor pe lista cu care se vor prezenta la alegerile pentru Parlamentul European. Cine va fi pus în fruntea listei şi câte locuri eligibile vor fi acordate taberei lui Tăriceanu, dacă vor mai fi acordate, sunt principalele probleme pe care noii lideri ai partidului, Crin Antonescu şi Ludovic Orban nu se înţeleg încă. Teodor Meleşcanu şi Norica Nicolai sunt numele vehiculate ca posibili capi pentru eurolista PNL. Surse liberale susţin că, pentru liniştea internă a partidului, Antonescu ar căuta să ofere câteva locuri eligibile susţinătorilor lui Tăriceanu din cele şapte estimate a le câştiga PNL la alegerile din iunie. Numărul doi în partid, Ludovic Orban s-ar opune, fiind direct interesat să creeze spaţiu pentru cei care i-au susţinut în cursa spre conducerea partidului. Şedinţa tradiţională de luni a Biroului Politic Central a PNL a fost amânată pentru ziua de miercuri, susţin sursele citate.

Neînţelegerile dintre Antonescu şi Orban pe această temă au apărut încă din prima noapte a Congresului, susţin sursele citate. Noul preşedinte liberal ar fi dorit să acorde mai multe locuri în BPC şi pe lista pentru PE partizanilor lui Călin Popescu Tăriceanu pentru a evita apariţia unor nemulţumiri şi conflicte interne în acest an electoral, dar şi a respecta o cutumă din partid, potrivit căreia se acorda o prezenţă consistentă oamenilor învinsului în Biroul Politic pentru a se păstra o balanţă a puterii în partid. Orban s-a opus însă, rezultatul fiind retragerea în cea de-a doua zi a Congresului a mai multor candidaţi înscrişi pe lista pentru BPC.

Antonescu a decis la final ca problema listei candidaţilor pentru europarlamentare să nu mai facă obiectul lucrărilor Contresului, urmând a fi discutată săptămâna aceasta într-o şedinţă a BPC al PNL.

Norica Nicolai sau Meleşcanu?

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban ar susţine numirea fostului senator Norica Nicolai drept cap de listă pentru PE, în timp ce Antonesu ar vedea cu ochi buni o eventuală nominalizare a lui Teodor Meleşcanu în fruntea plutonului de eurocandidaţi PNL, susţin sursele citate.

Iniţial, pentru acest loc fruntaş, fostul preşedinte, Călin Popescu Tăriceanu avea în vedere nominalizarea actualului europarlamentar Renate Weber sau a lui Daniel Dăianu. Tăriceanu declara la un moment dat că Weber ar fi cea mai îndreptăţită să fie "cap de lista" la europarlamentare, având în vedere că este o persoană emblematică, de referinţă", cu multa experienţă în Parlamentul Europei.

Meleşcanu ar condiţiona însă un răspuns pozitiv de întocmirea unei liste echilibrate pentru PE, care să cuprindă pe locurile eligibile reprezentanţi ai celor două tabere. Conform surdselor citate, Antonescu ar oferi cel mult două-trei locuri din cele şapte considerate eligibile, în conformitate cu rezultatul votului obţinut la recentul Congres.

Locurile eligibile ale oamenilor lui Tăriceanu, vânate de fidelii lui Antonescu şi Orban

Pierderea alegerilor interne a produs efecte şi în repoziţionarea celorlalţi candidaţi pe această listă. Cei care i-au susţinut puternic pe Antonescu şi Orban la Congres îşi cer acum drepturile pentru ei sau protejaţii lor. Cum scenariile interne cele mai optimiste nu dau PNL-ului decât cu şansă maximum 7 locuri câştigătoare în PE, Adina Vălean, Ramona Mănescu, Cristian Buşoi şi Cristi Anghel îşi doresc un loc cât mai confortabil pe lista partidului.

În aceste condiţii, Renate Weber ar putea retrograda pe unul dintre locurile mai puţin eligibile. La fel şi Dăianu, dacă Antonescu nu va reuşi să impună ideea lui de concordie cu oamenii lui tăriceanu.

Tot vizaţi cu trecerea în coada listei sunt şi alţi apropiaţi ai lui Tăriceanu, precum foştii miniştrii Adrian Cioroianu şi Ovidiu Silaghi, sau eurodeputatul Mogor Csibi. Pe lista eurocandidaţilor se mai regăsesc şi alţi perdanţi ai alegerilor de la Congres precum Mariana Câmpeanu sau liderul de Ilfov, Marian Petrache, în timp ce statutul lui Petre Roman este încă neclar.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close