Antena 3 CNN Politică Omul lui Băsescu, Augustin Zegrean, ales ca preşedinte al Curţii Constituţionale

Omul lui Băsescu, Augustin Zegrean, ales ca preşedinte al Curţii Constituţionale

Omul lui Băsescu, Augustin Zegrean, ales ca preşedinte al Curţii Constituţionale
17 Iun 2010   •   12:26

Judecătorul Augustin Zegrean este noul preşedinte al Curţii Constituţionale, pe fondul ultimelor dispute apărute legate de preluarea acestor atribuţii între Ion Predescu şi fostul deţinător al acestei funcţii, Ioan Vida al cărui mandata a expirat. Cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale s-au întrunit, joi, pentru desemnarea preşedintelui, după ce CC s-a înnnoit, doi judecători, Iulia Motoc şi Ştefan Minea, propuşi de PDL, depunând, în urmă cu două zile, jurământul, după ce au întrunit cu scandal votul celor două camere ale Parlamentului.Actuala Putere mai beneficiază de încă trei reprezentanţi de partea sa: cel al Preşedinţiei, Petru Lăzăroiu, cel al UDMR Valentin Zoltan Puskas şi Augustin Zegrean.

Ales la propunerea preşedintelui Traian Băsescu în anul 2008, fostul deputat a fost ales astăzi preşedinte al CCR cu 5 voturi pentru şi patru împotrivă.

Articolul 7, alineatul, 1, din Legea privind Curtea Constituţională, prevede că CC are un preşedinte ales prin vot secret, pentru o perioadă de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor, în termen de cinci zile de la înnoirea Curţii.

Pentru alegerea preşedintelui, fiecare grupă de judecători numiţi de Camera Deputaţilor, de Senat şi de Preşedintele României poate propune o singură candidatură. Dacă la primul tur de scrutin nici un candidat nu întruneşte majoritatea voturilor, se va proceda la al doilea tur de scrutin între primii doi clasaţi sau traşi la sorţi, dacă toţi candidaţii obţin acelaşi număr de voturi.

Operaţiunile de alegere a preşedintelui sunt conduse de judecătorul cel mai în vârstă, respectiv Ion Predescu (83 de ani), care, de altfel, asigură interimatul până la desemnarea şefului CC.

 

Născut pe 29 martie 1954, în satul Sânmartin (judeţul Cluj), Augustin Zegrean a absolvit cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca în anul 1980.A fost consilier juridic la două întreprinderi, iar din 1988 a profesat ca avocat în Baroul Bistriţa-Năsăud, specializându-se în drept civil şi comercial şi având preocupări în domeniul privatizări societăţilor comerciale şi în insolvenţă.

În legislatura 1990-1992 a fost senator de Bistriţa, fiind ales pe lista FSN. În această calitate, a fost vicepreşedintele Comisiei juridice a Senatului şi membru al Comisiei de redactare a Constituţiei României. Ulterior a devenit membru al PD. La alegerile din noiembrie 2004, a fost ales ca deputat de Bistriţa-Năsăud pe lista PD.

Din 13 iulie 2007 deţine demnitatea de judecător al Curţii Constituţionale, fiind numit în această funcţie la propunerea Preşedinţiei României, Traian Băsescu, pentru un mandat de 9 aniAugustin Zegrean vorbeşte limbile engleză şi maghiară. Este căsătorit şi are un fiu.

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: nominalizare
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close