Antena 3 CNN Politică Oprea, la judecata PSD: Am numit oameni serioşi şi performanţi, agreaţi de partid

Oprea, la judecata PSD: Am numit oameni serioşi şi performanţi, agreaţi de partid

Oprea, la judecata PSD: Am numit oameni serioşi şi performanţi, agreaţi de partid
12 Ian 2009   •   11:49

Numirea lui Virgil Ardelean la conducerea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă i-a împărţit pe social democraţi în două tabere. Mulţi lideri PSD, în frunte cu preşedintele Mircea Geoană, îl acuză pe ministrul Oprea că l-a readus pe Ardelean la şefia fostului ?doi şi un sfert" fără a consulta conducerea partidului.
În aceste condiţii, şedinţa de luni a PSD se anunţa a fi una extrem de tensionată. Oprea a fost nevoit să dea piept cu Mircea Geoană, Marian Vanghelie, Liviu Dragnea şi Ion Iliescu, cei mai vehemenţi contestatari ai săi. Existau, însă, şi voci în partid care îi luau apărarea lui Oprea. Victor Ponta, Ioan Rus, Miron Mitrea, Marian Oprişan sau Neculai Onţanu sunt doar câţiva dintre liderii social democraţi care l-au sprijinit pe ministrul de Interne.
Înainte de începerea şedinţei PSD, Gabriel Oprea a declarat că a venit să transmită colegilor de partid, "cu tot respectul", că "au fost numiţi cei (n.r. secretarii de stat) agreaţi de conducerea partidului".
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a refuzat să comenteze cazul Oprea în afara partidului. "Nu-mi place execuţia ante-factum şi nici execuţia în presă. De-aia există structuri politice şi oameni responsabili", a declarat Iliescu înainte de începerea şedinţei PSD.
La finalul şedinţei de luni a Biroului Permanent al PSD, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a declarat că secretarii de stat numiţi de domnia sa sunt oameni "serioşi şi performanţi". Totodată, acesta a precizat că propunerea de numire în aceste funcţii o face ministrul către premier.
Cât priveşte numirea lui Virgil Ardelean la conducerea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, Gabriel Oprea a declarat că decizia îi aparţine şi că legea prevede ca numirile şi revocările din funcţie să fie făcute de către ministrul Administraţiei şi Internelor.
Potrivit unor surse din PSD, citate de cotidianul Adevărul, Oprea a fost văzut în compania lui Virgil Ardelean, în ziua în care a fost nominalizat pentru funcţia de ministru de Interne. Liderii PSD l-ar fi întrebat ce caută alături de acesta, iar Oprea ar fi răspuns că generalul a venit să îi aducă ceva. În acel moment, susţin aceleaşi surse, Geoană l-ar fi întrebat pe Oprea dacă are de gând să îl reinstaleze pe Ardelean în fruntea Direcţiei. Ministrul a negat, iar Geoană l-a pus să promită, în faţa celorlalţi lideri PSD, că nu îl va reactiva pe Ardelean.
De partea cealaltă, democrat-liberalii s-au ferit să facă prea multe declaraţii în legătură cu acest scandal. Mai multe voci din PD-L au declarat că ministrul de Interne nu ar fi încălcat protocolul coaliţiei PDL-PSD. Documentul îi contrazice însă. Protocolul prevede că numirile în funcţie la nivel guvernamental se fac numai în baza propunerilor forurilor competente statutare ale celor două părţi. Pentru nerespectarea Regulamentului sunt prevăzute sancţiuni care merg de la avertisment până la înlocuirea din funcţie.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Gabriel Oprea PSD ministrul de Interne
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close