Antena 3 CNN Politică Orban depune plângere penală împotriva Guvernului pentru abrogarea ordonanţei privind deconcentratele

Orban depune plângere penală împotriva Guvernului pentru abrogarea ordonanţei privind deconcentratele

Orban depune plângere penală împotriva Guvernului pentru abrogarea ordonanţei privind deconcentratele
Sursa foto: Ludovic Orban
07 Oct 2009   •   17:11

Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a anunţat miercuri că va face plângere penală pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu împotriva intereselor publice împotriva membrilor Cabinetului Boc II care au contribuit la elaborarea şi adoptarea OUG 105/2009 privind serviciile deconcentrate, act care a abrogat marţi o altă ordonanţă în domeniu, declarată astăzi neconstituţională de către CCR. Liderul libereal a criticat respectivul act normativ pe care îl consideră pus în slujba ?camarilei lui Băsescu? pentru transformarea şefilor funcţionarilor publici în slugile preşedintelui.

"Orice conducător de instituţie poate să declare, când vor muşchii lui, că o funcţie publică nu mai îndeplineşte condiţiile legale de exercitare a prerogativelor de putere publică şi poate s-o transforme într-o funcţie contractuală. Acesta este adevăratul obiectiv ticălos pe care-l urmăreşte camarila lui Băsescu. Scopul este de a transforma funcţionarii publici din România în slugile lui Traian Băsescu şi-n instrumentele lui electorale", a afirmat Orban.

Deputatul PNL a susţinut că va depune plângere penală împotriva fiecărui membru al Guvernului care a participat la această şedinţă şi care a contribuit la adoptarea OUG 105/2009. "Voi sesiza Parchetul de pe lângă ÎCCJ privitor la toţi membrii acestei jumătăţi de cabinet ilegitime pentru săvârşirea infracţiuni de abuz în serviciu împotriva intereselor publice", a explicat liberalul, adăugând că liberalii vor sesiza şi Avocatul Poporului privind neconstituţionalitatea noii Ordonanţe.

În opinia lui Orban, în urma declarării ca neconstituţională a Legii de adoptare a OUG 37, toate actele administrative de demitere din funcţie a directorilor, a directorilor adjuncţi şi a tuturor celorlalte categorii de funcţionari care şi-au pierdut locurile de muncă "sunt lovite de nulitate şi, ca atare, fiecare conducător de instituţie publică are obligaţia de a reangaja toţi oamenii care au fost daţi afară în mod neconstituţional".
Curtea Constituţională a decis miercuri, cu majoritate de voturi, că legea de aprobare a OUG 37/2009 este neconstituţională, pentru că s-au încălcat normele privind adoptarea ordonanţelor de urgenţă, mai exact cele referitoare la domeniile în care pot fi date astfel de acte.
Potrivit articolului 115, alineatul 6 din Legea fundamentală citat în expunerea de motive de către CCR, "ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică".
OUG 105/2009, care modifică unele prevederi ale Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, a fost adoptată marţi, 6 octombrie, de Guvern, şi publicată în aceeaşi zi în Monitorul Oficial. Guvernul poate detaşa funcţionari publici şi pe posturi din categoria înalţilor funcţionari publici - cum sunt cele de subprefect şi prefect - potrivit modificărilor aduse marţi, de Guvern, Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici.
Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close