Antena 3 CNN Politică Parchetul General, acuzații grave la adresa Parlamentului. „Merge pe căi dubioase”

Parchetul General, acuzații grave la adresa Parlamentului. „Merge pe căi dubioase”

Parchetul General, acuzații grave la adresa Parlamentului. „Merge pe căi dubioase”
07 Dec 2017   •   19:41

Parchetul General a emis un comunicat în care aduce acuzații extrem de grave Parlamentului României.

„Există o legătură clară între statul de drept şi independenţa procurorilor. Ne referim la independenţa procurorilor pentru că doar astfel, infracţiuni grave pot să fie trimise în judecată, adică judecătorii să aibă posibilitatea de a se pronunţa asupra vinovăţiei sau inocenţei inculpaţilor. A hărţui procurorii, a-i pune într-o stare defensivă, a-i ameninţa cu răspunderi juridice disproporţionate faţă de eventualele greşeli profesionale făcute, a asimila ipso facto o decizie judecătorească de achitare a unui inculpat cu o culpă profesională, a transforma parchetul într-o verigă slabă aflată între poliţie şi instanţe judecătoreşti, a supune procurorii controlului unui organism executiv, eminamente politic, aşa cum este Ministerul Justiţiei, condus de un ministru al justiţiei numit politic şi cu agendă politică înseamnă, pe scurt, a încălca de o manieră gravă principii fundamentale ale statului de drept", a declarat procurorul general, Augustin Lazăr, potrivit unui comunicat.

Se mai precizează că, Ministerul Public îşi va asuma independenţa de care trebuie să beneficieze potrivit Constituţiei României, precum şi documentelor internaţionale, unele dintre ele devenite prin ratificare parte a dreptului intern, în conformitate cu dispoziţiile art. 11 din Constituţia României. 

„Răspundem astfel, tuturor întrebărilor opiniei publice, tentativelor unor puteri ale statului, de a lipsi procurorii români de independenţă, pe căi dubioase, prin proiecte şi proceduri parlamentare viciate ori prin manopere dolosive puse la cale în cercuri politice cu interese împotriva înfăptuirii justiţiei penale, că Ministerul Public nu va abdica nici de la independenţă şi nici de la fermitate", a mai declarat procurorul general. 

 

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close