Antena 3 CNN Politică Parlamentarii, momiţi cu promisiuni în bani de Boc: 30 milioane euro, costul accelerării adoptării bugetului

Parlamentarii, momiţi cu promisiuni în bani de Boc: 30 milioane euro, costul accelerării adoptării bugetului

Parlamentarii, momiţi cu promisiuni în bani de Boc: 30 milioane euro, costul accelerării adoptării bugetului
Sursa foto: Emil Boc
14 Ian 2010   •   17:29

Peste 100 de milioane de lei noi ar putea costa guvernul promisiunile făcute de premierul Emil Boc pentru a cumpăra asentimentul parlamentarilor, a arunca în derizoriu miile de amendamente formulate de aceştia şi a grăbi astfel adoptarea bugetului de stat pe 2010 până la data de 15 ianuartie. Presat de angajamentele asumate faţă de FMI şi de nevoia acoperirii deficitului bugetar prin obţinerea următoarelor două tranşe din împrumutul extern contractat, Boc a aruncat în dreapta şi în stânga cu promisiuni de finanţare pentru colegiile parlamentarilor,indiferent de culoarea lor politică. Conform unor surse parlamentare, schimbarea la 180 de grade a poziţiei PSD, care până mai dăunăzi se înverşuna să susţină în plen miile de amendamente respinse la comisii, s-ar datora celor 2-3 miliarde de lei vechi pe cap de parlamentar, bani care ar urma să fie alocaţi de executiv la următoareele alocări bugetare.

Şi liberalii au fost îmbunaţi, dar cu sume mai mici, deoarece au muşcat primii din nada întinsă de Boc, permiţând social-democraţilor să negocieze de pe o poziţie de forţă renunţarea la propriile amendamente, susţin sursele parlamentare citate. La rândul lor, udemeriştii vor primi în jur de 3 miliarde pentru propriile colegi, în timp ce iniţiativa de amendare a parlamentarilor PDL a fost potolită cu promisiuni similare la viitoarele rectificări bugetare, ne-au precizat sursele parlamentare citate.

Liderul grupului deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc şi-a informat în această dimineaţă colegii de partid că a ajuns la un consens cu Boc în cadrul ultimelor negocieri purtate aseară pe tema bugetului: deputaţii şi senatorii PSD vor primi câte 2, 3 miliarde de lei vechi, în jur de 60- 70.000 de euro pentru nevoile propriilor colegii, susţin sursele citate. Suma va oscila în funcţie de specificul şi proiectele fiecărui colegiu, dar şi din punct de vedere al componenţei bazinului electoral local. Banii vor veni însă abia la următoarele două rectificări bugetare. Soluţia nu i-a mulţumit însă pe toţi parlamentarii social-democraţi.

O parte din ei i-au reproşat lui Hrebenciuc că nu există nici un fel de garanţii că Boc se va ţine de cuvânt odată ce se va vedea cu sacii în căruţă şi cu bugetul pe acest an trecut de parlament în formula dorită.

Decizia social-democraţilor de renunţare la amendamente, a avuat de pe de altă parte şi considerente de imagine. Tergiversarea adoptării bugetului ar fi putut periclita primirea tranşelor FMI, iar PSD ar fi putut fi transformat de actuala putere într-un ţap ispăşitor pentru justificarea uneui astfel de eşec, susţin sursele citate.

Şi liberalii sunt nevoiţi să se mulţumească deocamdată doar cu vorbe. Doar de circa un miliarde de lei vechi pe cap de parlamentar liberal a avut nevoie Boc pentru a- reuşi să-i convingă pe negociatorii acestui partid să renunţe la amendamentele aduse de acest partid la proiectul de buget.

Trocul a fost perfectat după liberalii şi PSD-iştii au ameninţat că vor merge până la capăt cu susţinerea în plen a a celor peste 60000 de amendamente, iritaţi că PDL nu-şi respectase înţelegerea privind creşterea la 30% a plafonului financiar pe care şefii de consilii judeţene (CJ) urmau să le împartă primăriilor.

Cele câteva zeci de mii de euro vor fi primite de parlamentarii liberali nu din bugetul actual, ci după tipicul care va fi aplicat şi în cazul parlamentarilor PSD, PDL şi UDMR: la viitoarele rectificări bugetare.

Un calcul matematic care ia în considerare numărul total de parlamentari ai celor două camere legislative şi promisiunile în bani, relevă faptul că premierul Boc are de onorat la rectificările bugetare care vor urma angajamente verbale de peste 100 milioane de lei noi, cam aproape 30 de milioane de euro.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Emil Boc
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close