Antena 3 CNN Politică Parteneriat CNMT-FIDESZ. Ţinta: cetăţenie dublă şi autonomie pentru maghiarii din Transilvania

Parteneriat CNMT-FIDESZ. Ţinta: cetăţenie dublă şi autonomie pentru maghiarii din Transilvania

Parteneriat CNMT-FIDESZ. Ţinta: cetăţenie dublă şi autonomie pentru maghiarii din Transilvania
Sursa foto: Laszlo Tokes
09 Apr 2010   •   15:52

Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) a obţinut personalitate juridică printr-o sentinţă a instanţei clujene şi anunţă semnarea unui partenerat strategic cu FIDESZ. CNMT se mândreşte că are ca scop principal susţinerea şi obţinerea diferitelor forme de autonomie pentru minoritatea maghiară din România. Din înţelgerea cu partidul lui Victor Orban, CNMT sper să obţină cetăţenia dublă pentru maghiarii din Transilvania, dar şi susţinere pentru înfiinţarea în Ungaria a unor instituţii cu putere de decizie, din care să facă parte şi reprezentanţii partidelor şi ai organizaţiilor maghiare din afara graniţelor.
Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, europarlamentarul Laszlo Tokes, a anunţat, vineri, că CNMT, o nouă organizaţie civică de reprezentare a intereselor minorităţii maghiare, a primit personalitate juridică printr-o sentinţă emisă de Judecătoria Cluj-Napoca.
"Organizaţia are ca scop principal susţinerea şi obţinerea diferitelor forme de autonomie pentru minoritatea maghiară din România", a declarat europarlamentarul.Actele privind înfiinţarea CNMT ca organizaţie cu personalitate juridică şi statutul au fost depuse, în februarie, la Judecătoria Cluj-Napoca, în aceeaşi lună instanţa pronunţându-se favorabil. Anunţul a fost făcut abia acum întrucât reprezentanţii CNMT au aşteptat să treacă cele 30 de zile în care decizia putea fi atacată.
El a mai precizat că CNMT a încheiat un parteneriat strategic cu FIDESZ, organizaţie politică de dreapta din Ungaria, ai cărei candidaţi i-a susţinut în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 11 aprilie.
Prin parteneriatul cu FIDESZ, radicalii maghiari din CNMT îşi propun să obţină cetăţenia dublă pentru maghiarii din Transilvania, dar şi susţinere pentru înfiinţarea în Ungaria a unor instituţii cu putere de decizie, din care să facă parte şi reprezentanţii partidelor şi ai organizaţiilor maghiare din afara graniţelor şi reprezentarea internaţională a intereselor maghiarilor din Bazinul Carpatic.
"În cazul în care va câştiga alegerile parlamentare, aşteptăm ca FIDESZ să susţină cu pârghiile guvernamentale pe care le va avea Uniunea Maghiară din Ardeal", a spus Tokes.
Europarlamentarul a criticat reprezentanţii UDMR pentru "echidistanţa manifestată faţă de partidele politice ungare".
"Aşteptăm ca UDMR, care ne este partener în cadrul Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, să îşi revizuiască politica purtată până acum, de a păstra echidistanţa faţă de partidele din Ungaria. Nu poţi să păstrezi aceeaşi distanţă faţă de FIDESZ ca şi faţă de Partidul Socialist Postcomunist Maghiar", i-a invitat episcopul pe liderii Uniunii.
Tokes a mai acuzat drept "neprincipială" politica internă purtată de UDMR faţă de PSD, de vreme ce iniţial Uniunea l-a catalogat drept "dictator" pe preşedintele Traian Băsescu, dar ulterior l-a susţinut în încercarea acestuia de a-l schimba din funcţie pe preşedintele Senatului, Mircea Geoană.
"În urmă cu câteva luni, Marko l-a criticat pe preşedintele Traian Băsescu, afirmând că este dictator, ca după aceea să se unească cu acesta pentru a-l demite pe Mircea Geoană. Este o atitudine care nu are nicio legătură cu valorile politice şi pe care o condamnăm", a explicat Tokes.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: maghiari Transilvania autonomie
Parteneri
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024
x close