Antena 3 CNN Politică Partidele, la vânătoare de candidaţi europarlamentari prin societatea civilă

Partidele, la vânătoare de candidaţi europarlamentari prin societatea civilă

Partidele, la vânătoare de candidaţi europarlamentari prin societatea civilă
Sursa foto: Alina Mungiu Pippidi
04 Mar 2009   •   16:15

PDL încearcă înregimentarea în propriile rânduri a celor mai sonore voci din societatea civilă pentru a le arunca în cursa pentru europarlamentare. Cristian Preda, Monica Macovei şi mai nou, Alina Mungiu-Pippidi au fost curtaţi de liderii democrat-liberali pentru eventuală candidatură pentru Parlamentul European. Preda a trecut rapid cu arme şi bagaje de la Cotroceni în curtea PDL. Macovei şi Pippidi ezită încă să facă acest pas. Exemplul PDL nu este singular. Şi PNL a reuşit să aducă pe lista sa electorală la euroalegerile din 2007 pe Renate Weber. Actual eurodeputat, aceasta candidează acum pentru un nou mandat la Bruxelles.


Liderul PDL Iaşi, Dan Cârlan, a anunţat miercuri că va propune Biroului Permanent Judeţean al filialei să susţină candidatura Alinei Mungiu-Pippidi la alegerile europarlamentare. El a precizat că a purtat deja o discuţie cu Alina Mungiu-Pippidi "pentru a înţelege în ce măsură propunerea poate fi discutată la vârful PDL Iaşi". Alina Mungiu-Pippdi s-a născut la Iaşi, fiind fondatorul Societăţii Academice din România şi coordonator al Coaliţiei pentru o Guvernare Curată.


"Nu am primit un refuz ferm, după cum nu am primit nici un accept explicit, fiind vorba de o propunere venită pe nepregătite şi în lipsa unei decizii oficiale a organizaţiei. Am convenit cu doamna Mungiu-Pippidi că dacă PDL Iaşi va lansa oficial această propunere, ea va fi tratată cu toată seriozitatea şi vom primi un răspuns rapid şi neechivoc", a spus Dan Cârlan, citat de Mediafax.

Intenţia filialeli ieşene survine după ce candidatura senatorului PDL Iaşi, Dumitru Oprea, a fost respinsă de Biroul Permanent Naţional al partidului, după ce conducerea centrală a stabilit că nu vor putea participa la europarlamentare cei care au fost aleşi uninominal sau pe liste, preşedinţi de Consilii Judeţene, parlamentari, primari, viceprimari, vicepreşedinţi de CJ.

Pe listele PDL se află deja fostul consilier prezidenţial Cristian Preda, în timp ce liderii de la centru sunt dispuşi să-i ofere fostului ministru al justiţiei, Monica Macovei un loc eligibil pe lista pentru PE. Fostul preşedinte al APADOR-CH şi actual membru Transparency International şi GDS, ezită să-şi facă însă să-şi facă astfel intrarea în politică după ce recent critica sistemul politic din România şi se pronunţa pentru constituirea unui nou partid politic..

Modelul recrutării reprezentanţilor societăţii civile de către partidele politice nu este unul nou. Renate Weber, preşedintele Fundaţiei pentru o Societate Deschisă (FSD), a devenit în 2007 eurodeputat pe listele PNL. În prezent, şi-a depus candidatura pentru un nou loc pe listele liberale, dosarul său fiind în evaluarea comisiei interne de specialiotate a acesztui partid.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: candidati alegeri PE
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close