Antena 3 CNN Politică Partidul de guvernământ, preferatul donatorilor la alegerile pentru PE. PDL detronează PNL şi dă lecţii PSD

Partidul de guvernământ, preferatul donatorilor la alegerile pentru PE. PDL detronează PNL şi dă lecţii PSD

Partidul de guvernământ, preferatul donatorilor la alegerile pentru PE. PDL detronează PNL şi dă lecţii PSD
Sursa foto: bani
17 Iun 2009   •   12:50

Partidele politice au adunat donaţii mai puţine pentru alegerile europarlamentare din acest an, comparativ cu scrutinul similar din 2007. Cu excepţia PDL, donatorii nu au mai dat buzna să contribuie la puşculiţa de partid ca în alte dăţi, o explicaţie reprezentând-o şi lipsa de miză reală a acestor alegeri. Partidele de guvernământ au fost însă răsfăţatele celor dornici să le intre în graţii. Dacă în 2007, PNL, partidul aflat la guvernare, conducea topul destinatarilor donaţiilor politice, în acest an locul fruntaş a fost preluat de PDL. PSD, cealaltă formaţiune aflată la putere a contabilizat doar jumătate din suma făcută de PDL, fiind mai puţin preferată de donatori.
Comparativ cu precedentul scrutin europarlamentar, mai toate partidele politice angrenate în această cursă electorală au contabilizat sume sensibil mai mici din partea simpatizanţilor, persoane fizice sau juridice.
Potrivit unei analize a Autorităţii Electorale Permanente, PDL este singura formaţiune politică care a adunat în acest an o sumă mai mare din donaţii comparativ cu anul electoral 2007. dacaă pentru susţinerea efortului de campanie europarlamentar deacu doi ani PD şi PLD au ontabilizat împreună puţin peste 1,7 milioane de lei, pentru scrutinul din 7 iunie, donatorii au contribuit la visteria acestui partid cu o suma totală de 2,57 milioane lei.
Liberalilor nu le priişte Opoziţia
PDL este dealtfel singurul partid politic aflat în graţiile simpatizanţilor săi. La nivelul celorlalte partide, donatorii au cotizat sensibil mai puţin faţă de acum doi ani.
Alianţa PSD+PC se poate lăuda cu strângerea a 1,21 milioane lei din donaţii, o sumă de două ori mai mică decât cea adunată pentru europarlamentarele din 2007.
Nici PNL nu mai este la fel de atractiv pentru firmele şi persoanele fizice donatoare. Dacaă în 2007 Pnl contabiliza ca opartid de guvernământ cea mai mare sumă primită în acel an de un partid politic, circa 2,597 milioane lei, în acest an liberalii nu s-au putut baza decât pe 881.431 lei sub formă de donaţii pentru susţinerea efortului de campanie europarlamentară.
UDMR şi PRM, eficienţă număr de mandate versus cheltuieli
Cel mai bun randament la capitolul donaţii versus număr de mandate obţinute îl au în prezent UDMR şi PRM.
În 2007, Uniunea lui Marko Bela contabiliza 628.540 lei din donaţii în timp ce candidatul indepndent Laszlo Tokes aduna şi el 86.327 lei. În acest an, sub lista ?Solidarităţii maghiare?, UDMR şi Tokes au atras fonduri de numai 417.880 lei. În schimb, mobilizarea exemplară a electoratului maghiar le-a adus trei mandate în PE.
Comparativ cu scrutinul din 2007, PRM a cheltuit aproape triplu la algerile din 7 iunie: circa 180.000 lei, însă spre deosebire de alagrile de acum doi ani, formaţiunea a reuşit să trimită trei reprezentanţi în legislativul european.
Unul din ei, liderul PNG Gigi Becali cheltuia în 2007 numai din donaţii peste 1,5 milioane de lei fără ca postul de eurodeputat să se materializeze la acea vreme.
PNŢCD nu a putut imita performanţa PRM din acest an, chiar dacă formaţiunea lui Miluţ a strâns 435.411 de lei numai din donaţii.
430.000 lei pentru EBA
Candidatul independent, Elena Băsescu a obţinut la rândul său donaţii în valoare de 430.800 de lei, iar candidatul independent Pavel Abraham 30.050 de lei. Cea mai eficientă candidatură independentă raportată la cheltuieli îi aparţine însă încontinuare epsicopului reformat Laslo Tokes care în 2007 a avut un buget de camnpanie de numai 86,327 lei, provenind exclusiv din donţiile primite din partea simpatizanţilor săi.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close