Antena 3 CNN Politică Partidul lui Traian Băsescu, decizie radicală! „Ne retragem de la audierile miniştrilor, ca semn de protest”

Partidul lui Traian Băsescu, decizie radicală! „Ne retragem de la audierile miniştrilor, ca semn de protest”

Partidul lui Traian Băsescu, decizie radicală! „Ne retragem de la audierile miniştrilor, ca semn de protest”
Sursa foto: Foto: presedincy.ro
29 Iun 2017   •   10:12

Partidul Mişcarea Populară (PMP) se va retrage de la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului ale candidaţilor propuşi la funcţia de membri ai Guvernului, a anunţat, joi, Constantin Codreanu, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor. 

"Este o decizie generală a noastră, a Partidului Mişcarea Populară, de a ne retrage de la aceste audieri, ca semn de protest", a spus Codreanu.

Codreanu şi alţi doi colegi de-ai săi din PMP - deputaţii Ionuţ Simionca şi Doru Coliu - au părăsit, joi, sala în timpul audierilor Andreei Păstîrnac, propusă pentru funcţia de ministru pentru Românii de Pretutindeni. 

Înainte de a părăsi sala, cei trei parlamentari au asistat la audierea lui Teodor Meleşcanu, propus pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe, care a avut loc la Comisiile reunite de politică externă şi pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, din Senat şi Camera Deputaţilor, unde a fost audiată şi Andreea Păstîrnac. 

"Am asistat la o mascaradă, care de fapt a fost şi la audierile precedente, când un candidat pentru un portofoliu de ministru a venit să stea în comisii doar jumătate de oră, în condiţiile în care el, candidatul, vorbeşte 10-15 minute şi ni se oferă ulterior doar un sfert de oră, care presupune inclusiv procedura de vot. Deci e o bătaie de joc la adresa (...) nu a noastră, a parlamentarilor, e o bătaie de joc la adresa cetăţenilor români", a spus Codreanu. 

El a precizat că PMP a arătat iniţial "un gest de bunăvoinţă" şi a asistat la audieri, pentru a nu face opoziţie "de dragul opoziţiei". 

"Ca să nu fie o opoziţie care să fie mânată de canibalism şi să facem opoziţie de dragul opoziţiei, am spus că aşteptăm un gest de bunăvoinţă din partea candidaţilor, să ceară ei înşişi prelungirea programului de audieri. Am văzut că acest lucru nu s-a întâmplat şi am ieşit în grup de la toate audierile la care participăm", a mai spus Codreanu. 

La rândul său, Ionuţ Simionca a spus că e inacceptabil ca din şase în şase luni să aibă loc "audieri formale", precizând că cel mai probabil PMP nu va participa la şedinţa de plen în care va fi votat guvernul.

"O să ne întâlnim (...) la grup să discutăm alte detalii şi (...) cel mai probabil nu o să fim în plen (...). Nu o să girăm acest Guvern în niciun fel, nici prin a vota împotrivă, nici prin a vota pentru", a mai spus el. 

Zi agitată astăzi, în Parlamentul României

Miniştrii desemnaţi din Guvernul Tudose sunt audiaţi în comisiile de specialitate. Primii care au dat piept cu întrebările colegilor din Parlament sunt Rovana Plumb, ministrul desemnat al Fondurilor Europene, Victor Negrescu, ministrul desemnat al Afacerilor Europene şi Mihai Fifor, ministrul desemnat al Economiei. 

Apoi, de la ora 15:00, plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului se va reuni pentru a valida noul Cabinet. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: PMP
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close