Antena 3 CNN Politică Paşapoartele biometrice, retrimise în plen de senatorii jurişti

Paşapoartele biometrice, retrimise în plen de senatorii jurişti

Paşapoartele biometrice, retrimise în plen de senatorii jurişti
Sursa foto: Senat
03 Mar 2009   •   16:53

Senatorii jurişti s-au lămurit. Numărul 666 nu există în paşaportul biometric, nici controversatul cod de bare care ar ascunde în el numărul Diavolului. Singurele elemente de securizare se referă la imaginea facială şi impresiunea digitală a două degete pereche. O securizare prea scumpă, au obiectat membrii comisiei juridice de la Senat care au comparat costurile substanţial mai scăzute ale unui paşaport normal cu cele necesare pentru emiterea unui paşaport biometric.


Pe deplin elucidaţi, senatorii comisiei au decis marţi să trimită din nou în plen ordonanţa referitoare la introducerea paşapoartelor biometrice,.


"Cifra 666 nu există în paşaport, nu există nici cod de bare, iar mediul de stocare conţine elemente de securizare precum imaginea facială şi impresiunea digitală a două degete pereche", a explicat Aurel Vasile Sime, şeful Direcţiei Generale de Paşapoarte, care a venit la şedinţa comisiei cu o mapă burtduşită cu documente şi mostre de paşapoarte biometrice. Senatorii le-au pipăit, au aruncat un ochi pe ele şi s-au declarat mulţumiţi cu datele primite de la MAI.


Din ciclul: ce-i trebuie românului tichie biometrică când are...car cu boi


Cu toate acestea, democrat-liberalul Iulian Urban a ridicat problema costurilor însemnate pe care le-ar ridica trecerea la noul tip de paşaport. 2,4 miliarde de lei noi ar costa întregul proces de trecere a românilor la paşaportul biometric. "Un paşaport normal costă 96 de RON, acesta va costa 266 de RON. În condiţiile în care în România sunt nouă milioane de posesori de paşapoarte, această afacere se ridică la 2,4 miliarde de RON. România este cea mai săracă ţară din UE, de ce avem noi nevoie de cea mai avansată formă de paşapoarte?", a arătat senatorul PDL.


La rândul său, social-democratul Dan Şova a ţinut să-şi exprime mirarea faţă de necesitatea adaptării paşaportului după ultimele tehnologii din domeniu, în condiţiile în care electoratul din colegiul său par coborâţi din?Carul cu boi?(tablou aparţinând pictorului Nicolae Grigorescu - n.r.)."Aş fi mândru dacă alegătorii mei nu ar merge în continuare în carul cu boi" a replicat Şova,la vestea că România va fi prima ţară din Europa care va implementa asemenea măsuri de securizare a paşapoartelor.


Încurajat de suportul colegului de coaliţie, Urban a propus celor prezenţi introducerea unui amendament prin care să se permită persoanelor, care din motive de libertate religioasă sau de conştiinţă refuză paşaportul biometric, să primească un paşaport temporar. Ideea a fost respinsă pe motiv că există deja în ordonanţă posibilitatea refuzului paşaportului biometric.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: senatori costuri
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close