Antena 3 CNN Politică Există patru posibile soluții pentru intrarea României în Schengen, în pofida opoziției Austriei, anunță un eurodeputat român

Există patru posibile soluții pentru intrarea României în Schengen, în pofida opoziției Austriei, anunță un eurodeputat român

În pofida opoziției Austriei, România are încă patru posibile soluții pentru a intra în spațiul Schengen, afirmă europarlamentarul PSD Victor Negrescu.

Există patru posibile soluții pentru intrarea României în Schengen, în pofida opoziției Austriei, anunță un eurodeputat român
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    06 Dec 2022   •   16:30

Victor Negrescu a prezentat cele patru posibile soluții pentru intrarea României în spațiul Schengen, în cazul în care votul Austriei va fi în continuare negativ.

"Varianta 1 este ca țara noastră să solicite menținerea subiectului pe ordinea de zi şi să insiste ca discuția să aibă loc în cadrul Consiliului de Justiție şi Afaceri Interne din 8 decembrie unde putem încerca, cum au făcut-o şi alte state în trecut, să presăm Austria să ne susțină.

Varianta 2 presupune ca România, cu suportul preşedintelui Consiliului European şi a preşedinției cehe la Consiliul UE, să pună tema pe ordinea de zi a reuniunii. Consiliului European din 15-16 decembrie şi să insiste pentru un vot pozitiv. Preşedinția cehă şi Bulgaria depun deja eforturi în acest sens.

Varianta 3 ar fi ca România să preseze pentru stabilirea unei date certe când acest subiect ar putea figura pe ordinea de zi a JAI sau, pentru o intrare în spațiul Schengen diferită de a Croației, după eventuala parcurgere a unor etape suplimentare de evaluare, generate de posibila decuplare de Bulgaria.

Varianta 4 este ca țara noastră să apeleze la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, dar acest lucru ar putea fi făcut doar după un vot în cadrul JAI. Este o variantă care ar dura mai mult timp până la finalizare”, afirmă Victor Negrescu.

El adaugă că împreună cu colegii săi din Partidul Social Democrat sunt în contact cu guvernele social-democrate europene, cu comisarii europeni, „în special cu Ylva Johansson devenită un avocat al României”.

"Insistăm pentru ca Olanda să îşi clarifice susținerea pentru România, printr-un vot în Parlamentul național", conchide Negrescu.

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, își menține dreptul de veto împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Ministrul a contrazis informațiile din presă potrivit cărora Austria ar putea ceda la Consiliul miniștrilor de interne din 8 decembrie de la Bruxelles.

×
Subiecte în articol: Schengen Austria victor negrescu PSD
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close