Antena 3 CNN Politică PD-L propune calcularea pensiei parlamentarilor după sistemul public

PD-L propune calcularea pensiei parlamentarilor după sistemul public

PD-L propune calcularea pensiei parlamentarilor după sistemul public
Sursa foto: Roberta Anastase
21 Ian 2009   •   13:29

PD-L a decis să apeleze la calea parlamentară pentru a interzice anumitor categorii profesionale să mai cumuleze pensii mari odată cu salariul. Prima ţintă a demersului pedelist o reprezintă chiar parlamentarii. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase a anunţat miercuri că formaţiunea sa politică va susţine un proiect legislativ prin care pensia parlamentarilor să fie calculată după sistemul public de pensii.
După declararea neconstituţionalităţii ordonanţei guvernamentale prin care se interzicea cumulul pensiei cu salariul, liderii PD-L au optat pentru calea parlamentră pentru a introduce anumite restricţii în cazul persoanelor care primeasc pensii foarte mari, pe lângă salariul sau indemnizaţia aferentă.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a precizat că grupul parlamentar al PD-L a decis să susţină un proiect prin care pensia parlamentarilor să fie calculată după sistemul public de pensii. Iniaţiativa pedelistă se bazează pe un proiect de lege deja elaborat de un colg de partid dar care nu a mai intrat însă pe ordinea de zi a comisiei de resort şi nici a plenului.
"Dar este o decizie a grupului PD-L ca, imediat la începutul sesiunii parlamentare, el să fie depus şi pensiile parlamentarilor să fie calculate în acelaşi regim al sistemului public de pensii", a afirmat Anastase.
În prezent, conform reglemntărilor legale, pensia unui fost parlamentar poate reprezenta 80 la sută din totalul indemnizaţiei de senator sau deputat primite în timpul ultimului mandat. Cuantumul acesteia poate creşte chiar mai mult, în funcţie de numărul de mandate parlamentare ale benficiarului fără însă a atinge sau depăşi valoarea ultimei indemnizaţii primite ca parlamentar.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: PD-L pensii parlamentari proiect calcul
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close