Antena 3 CNN Politică PDL a blocat citirea moţiunii PNL-UDMR. Lucrările au fost suspendate din lipsă de cvorum

PDL a blocat citirea moţiunii PNL-UDMR. Lucrările au fost suspendate din lipsă de cvorum

PDL a blocat citirea moţiunii PNL-UDMR. Lucrările au fost suspendate din lipsă de cvorum
Sursa foto: Ioan Oltean
08 Oct 2009   •   10:57

Reprezentanţii PDL au încercat astăzi, în debutul procedurii de citire a noii moţiuni de cenzură PNL-UDMR în plenul reunit al Parlamentului, să blocheze acest demers invocând neconstituţionalitatea sa. Refuzul Opoziţiei de a trimite textul moţiunii la comisiile juridice pentru un aviz de constituţionalitate a provocat ieşirea parlamentarilor PDL din sală şi suspendarea lucrărilor plenului din lipsă de cvorum, pe fondul unei slabe mobilizări a parlamentarilor PSD, PNL şi UDMR la şedinţa de astăzi. La această oră liderii grupurilor parlamentare se află în şedinţă de consultări pentru a găsi o soluţie pentru continuarea lucrărilor Parlamentului, în condiţiile în care astăzi ar trebui validată noua echipă de conducerea BNR. Democrat-liberalii, prin vocea premierului Emil Boc condiţionează participarea lor la şedinţă de amânarea citirii moţiunii de cenzură până după asumarea răspunderii pe legea pensiilor, sarcină de partid deja trasată de premier grupurilor parlamentare ale PDL într-o scurtă descidere pe care a făcut-o astăzi la Parlament.

Vicepreşedintele democrat-liberal Ioan Oltean a făcut joi apel la Constituţie, cerând trimiterea textului moţiunii la comisile juridice pentru a se pronunţa asupra constituţionalităţii sale. În opinia lui Oltean, semnatarii acestei iniţiative nu aveau dreptul de a mai apela la instrumentul unei noi moţiuni după ce acţiunea similară care a vizat legea unitară a salarizării unice a picat în Parlament în timpul actualei sesiuni legislative. Deputatul PDL a susţinut că PNL şi UDMR şi-au irosit deja dreptul de a mai depune o moţiune de cenzură în această sesiune. Ironiile fără perdea aruncate de Opoziţie şi refuzul de a da curs propunerii lui Oltean au provocat ieşirea parlamentarilor PDL din sală de plen, lăsând Opoziţia să asiste singură la citirea moţiunii, nu înainte de a se face apelul nominal pentru constatarea existenţei cvorumului.

Doar 280 de deputaţi şi senatori erau prezenţi în sala de plen în momentul părăsirii lucrărilor de către cei 90 de deputaţi PDL. Pentru înregistrarea cvorumului era nevoie de 236 de parlamentari în sala de plen. În disperare de cauză, reprezentanţii Opoziţiei au cerut o pauză de consultări în timpul apelului nominal, în speranţa că vor reuşi să-şi mobilizeze proprii oameni pentru a suplini plecarea democrat-liberalilor. Noul demers nu a avut efectul scontat, şedinţa fiind suspendată în urma constatării lipsei de cvorum.

Joaca de-a constituţionalitatea

PD-L a propus trimiterea moţiunii iniţiate de PNL şi UDMR la Comisiile Juridice reunite ale Parlamentului pentru a se pronunţa asupra caracterul său constituţional. Vicepreşedintele PD-L, Ioan Oltean a acuzat PNL şi UDMR că nu mai aveau dreptul de a mai depune o nouă moţiune de cenzură după ce în actuala sesiune au elaborat şi semnat deja una în cazul asumării răspunderii pe legea salarizării unice, iniţiativă carea picat în plenul parlamentului reunit.

?Senatorii si deputaţii care au semnat-o nu mai pot susţine o altă moţiune de cenzură decât în cazul în care guvernul îşi asumă răspunderea pe o nouă lege? a susţinut Oltean, care a început să citească lista parlamentarilor care se regăsesc atât pe lista semnatarilor moţiunii pe tema salarizarii unice, cât şi pe cea intitulată ?11 pentru România?.

Citând prevederile constituţionale, Oltean a propus trimiterea moţiunii la comisiile juridice pentru ?a analiza dacă sunt sau nu îndeplinite condiţiile de constituţionalitate?.

?Nu vă fie frică guvernul Boc nu pică? a conchis Oltean , în vociferăile şi aplauzele ironice ale Opoziţiei.

De la broscoi la porumbei

Rând pe rând, social-democratul Adrian Năstase şi liberalul Puiu Haşotti au luat peste picior cunoştinţele constituţionale ale lui Oltean în materie.

"Colegului Ioan Oltean i-o fi ieşit acum o săptămână broscoiul din gât, dar acum îi ies porumbei din gură. Dacă Emil Boc, expert în drept constituţional, încalcă Constituţia, nu ne putem aştepta la mai mult din partea domnului Oltean, distins coleg, dar departe de a fi jurist" a susţinut Haşotti, în timp ce Năstase remarca glumeţ că democrat-liberalul nu a înţeles nimic nici la şedinţa conducerilor Parlamentului de ieri în care s-a dezbătut această problemă.

Social-democratul a comentat ironic că Parlamentul se află în situaţia paradoxală în care reprezentanţii UDMR interpretează Constituţia mai corect decât cei ai PDL. "Eu propun nu să trimitem moţiunea la comisiile juridice, ci să-l trimitem pe domnul vicepreşedinte Oltean pentru ca să-i mai explice o dată sensul articolelor 113 şi 114 din Constituţie", a spus Năstase.
Năstase a afirmat că articolele din Constituţie referitoare la moţiunile de cenzură arată că semnatarii unei moţiuni pot semna oricâte alte moţiuni de cenzură provocate prin angajarea răspunderii Guvernului. Năstase a arătat că există două regimuri diferite pentru moţiunea de cenzură.
"Unul pentru moţiunea de cenzură care este la dispoziţia opoziţiei pentru a ataca Guvernul şi care, pentru ca acesta să nu fie şicanat, nu poate fi repetat în cursul aceleiaşi sesiuni. Al doilea există la angajarea răspunderii Guvernului când acesta provoacă Parlamentul pentru a verifica dacă are susţinere. Este firesc să existe un răspuns din partea Parlamentului, este o moţiune de cenzură provocată. Dacă avem 20 de asumări, sunt posibile 20 de moţiuni", a explicat Năstase.

PDL cere amânarea citirii moţiunii, din lipsă de cvorum

Respingerea propunerii lui Oltean a provocat decizia grupului parlamentar al PDL de părăsire a plenului Parlamentului consacrat citirii moţiunii de cenzură.

"Având în vedere solicitarea făcută de grupul parlamentar al PDL şi a modului diferenţiat în care s-a analizat şi scrisoarea preşedintelui (pentru referendum n.r.) grupul parlamentar al PDL deputaţi şi senatori părăsesc sala", a explicat liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader.


După ieşirea din sală, deputaţii PDL Cristian Boureanu şi Ioan Oltean au susţinut că nu se mai întruneşte cvorumul pentru a se continua şedinţa de plen reunit în care trebuia să se citească moţiunea de cenzură a opoziţiei.

"Am ieşit din sală ca urmare a deciziei grupurilor PSD UDMR de a interpreta în mod eronat Constituţia şi Regulamentul care spun foarte clar că deputaţii care au mai semnat o moţiune de cenzură în aceeaşi sesiune nu pot semna o moţiune de cenzură decât în cazul în care există o asumare a răspunderii. Având în vedere că cei de la PSD şi PNL fac abuz de majoritate şi interpretează Constituţia după cum doresc, am decis să părăsim sala. Dacă au cvorum, vor citi moţiunea, dar din ce am văzut conform prezenţei dinainte de şedinţă, nu există cvorum după retragerea senatorilor şi deputaţilor PDL, nu va fi citită, va fi citită la o şedinţă ulterioară", a declarat deputatul.

Oltean a susţinut că pentru citirea moţiunii este nevoie de prezenţa a cel puţin 236 de parlamentari. Această şedinţă este una solemnă, nu se compară cu citirea unor declaraţii politice, de aceea este nevoie de cvorum, a explicat deputatul PDL. Oltean a spus că în acest moment PDL a cerut întâlnirea liderilor de grup pentru a se ieşi din "impasul" provocat de ieşirea PDL din sală. Oltean a mai arătat că în acest moment, din cauza lipsei cvorumului, nu se poate vota nici CA al BNR.



Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
O nouă companie aeriană lansează zboruri interne la preţuri mici
x close