Antena 3 CNN Politică PDL cere comisiei juridice să-l suspende pe Geoană din fruntea Senatului. Regulamentul nu prevede sancţiuni

PDL cere comisiei juridice să-l suspende pe Geoană din fruntea Senatului. Regulamentul nu prevede sancţiuni

PDL cere comisiei juridice să-l suspende pe Geoană din fruntea Senatului. Regulamentul nu prevede sancţiuni
Sursa foto: Mircea Geoanã
07 Oct 2009   •   14:18

Război total între PDL şi PSD după trecerea ultimului partid în opoziţie. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase a anunţat miercuri că parlamentarii PDL vor depune o plângere la Senat împotriva preşedintelui acestei instituţii, Mircea Geoană, care ar fi preluat abuziv conducerea şedinţei Birourilor Permanente reunite de astăzi ale Parlamentului şi ar fi propus, de la sine putere votarea ordinii de zi într-o formulă convenabilă reprezentanţilor opoziţiei. Preşedintele Senatului este acuzat că a votat de două ori în Biroul Permanent la punctul ce viza scrisoarea şefului statului. Iniţiativa PDL vine la scurt timp după ce PDL şi PNL au anunţat că vor susţine suspendarea Robertei Anastase din funcţia de preşedinte al Camerei pe o perioadă de 30 de zile pentru abuz în funcţie comis în timpul şedinţei de plen în care s-a dezbătut raportul comisiei de anchetă Udrea. din nefericire pentru demersul democrat-liberal, regulamentul Senatului nu prevede ca cel al Camerei sancţiuni de acest fel pentru preşedintele său sau pentru proprii reprezentanţi.

Anastase a precizat că poate fi o soluţie ca această sesizare a PDL împotriva lui Geoană să propună suspendarea acestuia din funcţie pe 30 de zile. Ea a arătat că, în şedinţa Birourilor Permanente reunite, i-a delegat atribuţiile preşedintelui Senatului de a conduce această şedinţă.

Geoană ar fi dat votul decisiv pentru trimiterea la comisiiile juridice a scrisorii preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea referendumului, în condiţiile în care se înregistrase egalitate de voturi, de 12 la 12. Preşedintele Senatului, care conducea şedinţa, a înclinat balanţa în favoarea trimiterii scrisorii la comisiile juridice, susţinând că are "un super vot".

"În urma a ceea ce s-a întâmplat astăzi în Biroul Permanent colegii mei de la Senat vor depune o sesizare la Comisia juridică în ceea ce-l priveşte pe domnul Mircea Geoană, care şi-a exprimat votul de două ori în Biroul Permanent, plus că a supus la vot o propunere care este neregulamentară", a precizat Anastase, la finalul Biroului Permanent.

Ea a apreciat că atitudinea lui Geoană este "un lucru incredibil şi în disonanţă cu Regulamentul". Întrebată ce conţine sesizarea PDL, Anastase a răspuns că "acelaşi lucru" din sesizarea îndreptată împotriva sa de către deputaţii PSD şi PNL.
"Este dreptul dumnealor să depună acest lucru la Biroul Permanent, Comisia juridică va fi cea care va analiza. În ceea ce mă priveşte, şi vă invit şi pe dumneavoastră să lecturaţi regulamentul, am convingerea că nu am încălcat acest regulament. E un lucru pe care îl ştiu foatrte bine liderii de grup, dar fac în momentul acesta un joc politic care se poate explica într-o perioadă de campanie electorală şi până la urmă ai nevoie, nu-i aşa, ca funcţia de preşedinte al Camerei să nu te incomodeze de vreo culoare tocmai pentru a-ţi conserva privilegiile", a spus Anastaes legat de sesizarea PSD şi PNL la adresa ei.

Solicitarea PDL de sancţionare cu suspendarea pe 30 de zile a preşedintelui Senatului ar putea însă rămâne fără obiectul plângerii. Regulamentul acestei camere legislative nu conţine prevederi referitoare la suspendarea din funcţie a preşedintelui instituţiei sau a senatorilor.

Abaterile de la deontologia parlamentară se sancţionează cu atenţionare, chemarea la ordine, retragerea cuvântului, îndepărtarea din sală pe durata şedinţei, avertisment public ? scris. Atenţionarea, chemarea la ordine, retragerea cuvântului, îndepărtarea din sală pe durata şedinţei nu pot însă împiedica exercitarea dreptului la vot.

Cel mult, senatorul sancţionat disciplinar prin avertisment public nu poate reprezenta Senatul în relaţiile interne şi externe ale acestuia, pe o perioadă de 3 luni de la data rămânerii definitive a sancţiunii.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Mircea Geoană Roberta Anastase
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close