Antena 3 CNN Politică PDL cere suspendarea lui Geoană la Senat: independenţii nu au reuşit să-şi păstreze locurile în comisii (VIDEO)

PDL cere suspendarea lui Geoană la Senat: independenţii nu au reuşit să-şi păstreze locurile în comisii (VIDEO)

PDL cere suspendarea lui Geoană la Senat: independenţii nu au reuşit să-şi păstreze locurile în comisii (VIDEO)
Sursa foto: Senat
03 Mar 2010   •   11:29

Senatorii PDL au anunţat miercuri că vor demara procedurile de suspendare a social-democratului Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului. Democrat-liberalii îl acuză pe Geoană că a încălcat ieri regulamentul acestei Camere pe motiv că a refuzat solicitarea lor de păstrare a senatorilor independenţi în comisiiile parlamentare şi a considerat votul prin procură al unui senator social-democrat drept valid. Susţinuţi de reprezentanţii PDL, gruparea parlamentarilor independenţi a încercat să întoarcă în plenul de miercuri votul negativ formulat de conducerea acestei camere cu privire la cererea lor de păstrare a locurilor deţinute în comisiile parlamntare de specialitate. Cum Biroul Permanent a refuzat marţi să aprobe păstrarea senatorilor migratori în aceste foruri, Liviu Câmpanu,liderul grupului independenţilor, a cerut la începutul şedinţei Senatului ca plenul să dea un vot pe solicitarea acestui grup de păstrare a locurilor din comisiile de specialitate.

Senatorii din grupurile parlamentare ale PNL şi PSD au reacţionat în cor, criticând caracterul "neregulamentar" şi "neconstituţional" al cererii independenţilor.

La un moment dat, plenul Senatului a fost suspendat, la propunerea liderului grupului PNL din Senat, Puiu Haşotti, pentru o pauză de consultări în care grupurile vor decide dacă vor mai legifera astăzi ceva sau nu. la reluarea lucrărilor preşedintele Senatului, Mircea Geoană a anunţat că nu va supune votului cererea independenţilor de a-şi păstra locul în comisiile de specialitate.




Mircea Geoană a arătat că argumentele prezentate în cele aproximativ două ore de dezbateri din plen au "o încărcătură politică" evidentă.

"S-a votat ordinea de zi, o speţă politică complexă nu poate fi rezolvată printr-un vot în plen, astfel că nu voi supune votului această solicitare", a anunţat preşedintele Senatului.

În replică, liderul grupului PDL din Senat, Traian Constantin Igaş, a susţinut că în urma refuzului de a supune la vot cererea indenepdenţilor privind locurile în comisii, PDL va iniţia procedura de suspendare a lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului.

"Conform Regulamentului, va trebui să iniţiem procedura de suspendare a dumneavoastră din funcţia de preşedinte, datorită faptului că aţi abuzat de calitatea pe care o aveţi", a anunţat Constantin Igaş, în plenul Senatului.

Iniţiativa independenţilor de a impune în plen ceea ce nu au reuşit la comisia juridică şi în Biroul Permanent era de aşteptat. Anularea dreptului de a mai avea reprezentanţi în comisiile parlamentare permanente lasă grupul independenţilor, format din senatori care au părăsit PSD sau PNL, fără un instrument preţios de influenţă în procesul legislativ. Totodată, această interdicţie previne favorizarea migraţiei politice, o perspectivă deloc încântătoare pentru oamenii lui Gabriel Oprea care speră să mai atragă noi aleşi din zona opoziţiei pentru a mări importanţa şi puterea lor ca grup parlamentar.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Mircea Geoană Senat suspendare
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close