Antena 3 CNN Politică PDL nu ia în braţe programul PSD anticriză. Boc: "PD-L şi PSD sunt împreună la Guvernare. Nu PD-L la putere şi PSD în opoziţie"

PDL nu ia în braţe programul PSD anticriză. Boc: "PD-L şi PSD sunt împreună la Guvernare. Nu PD-L la putere şi PSD în opoziţie"

PDL nu ia în braţe programul PSD anticriză. Boc: "PD-L şi PSD sunt împreună la Guvernare. Nu PD-L la putere şi PSD în opoziţie"
Sursa foto: Emil Boc
20 Iul 2009   •   10:24

Social-democraţii aşteaptă luni la birorul coaliţiei de guvernare un răpuns din partea colegilor democrat-liberali cu privire la cele 24 de măsuri anticriză propuse prin programul lor. PDL, prin Emil Boc nu pare a se grăbi să ia în serios propunerile social-democrate. Premierul a arătat că ambele partide sunt la guvernare şi trebuie să funcţioneze ca un parteneriat, inclusiv în domeniul măsurilor anti-criză unde propunerile şi măsurile ar trebui analizate împreună. Mai mult, ministrul Economiei, democrat-liberalul Adriean Videanu a atras atenţia că unele propuneri social-democrate propun anularea unor măsuri fiscale pe care ei înşişi le-au iniţiat cu două luni în urmă, cazul impozitului minim.
Liderul grupului PSD din Cameră, Viorel Hrebenciuc a anunţat duminică că partidul său aşteaptă, în şedinţa Coaliţiei de astăzi, un răspuns de la PD-L şi de la Emil Boc cu privire la programul anticriză al social-democraţilor, dar şi o evaluare a impactului eliminării impozitului minim.

Boc invocă Comisia Europeană şi FMI

"Atât PD-L, cât şi premierul Emil Boc nu au niciun fel de pretext să amâne exprimarea unui punct de vedere în legătură cu măsurile cuprinse în programul de acţiune propus de PSD", a afirmat Hrebenciuc.
Potrivit lui Hrebenciuc, PSD aşteaptă un răspuns oficial de la ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea, privind evaluarea impactului eliminării impozitului forfetra de la 1 septembrie, precum şi alte măsuri propuse de PSD.
"PD-L şi PSD sunt în parteneriat şi împreună la Guvernare. Nu PD-L este la putere şi PSD este în opoziţie. Ambele partide sunt împreună la Guvernare şi împreună trebuie să facă aceste analize? a reacţionat luni, înainte de şedinţa coaliţiei, premierul Emil Boc.
Boc a explicat că ar dori să fie purtătorul veştilor bune şi să anunţe populaţia că a mai scăpat de o taxă. ?Aş fi cel mai fericit prim ministru să pot spune românilor: Am scăpat de o taxă, am scăpat de un impozit, dar dacă iei de undeva nişte bani trebuie să pui la loc aceşti bani, pentru că mâine trebuie plătite salariile, pensiile, alocaţiile. Această analiză o facem împreună şi ea trebuie discutată şi cu Comisia Europeană şi cu FMI" a afirmat Boc, întrebat de ce Guvernul nu dă un răspuns despre planul anticriză al PSD-ului.

Seriozitatea propunerilor PSD, pusă sub semnul întrebării

Liderul PDL Adriean Videanu a declarat, la rândul său, că democrat-liberalii se aşteaptă ca social-democraţii să fie serioşi în leătură cu introducerea impozitelor, şi să nu susţină eliminarea unor astfel de taxe la două luni după ce au solicitat înfiinţarea lor.
Cum jurnaliştii îi atrăgeu atenţia că introducerea impozitului minim a fost o măsură a Guvernului, Videanu a subliniat că această măsură a fost propusă de social-democraţi. "Da, dar ei au propus-o, ei au fundamentat-o. Suntem două partide", a susţinut ministrul Economiei.

Nici ministrul Dezvoltării, Vasile Blaga nu îmbrăţişează toate propunerile PSD. Blaga a arătat că nu poate fi pusă în practică propunerea ca Guvernul să cumpere 50.000 de locuinţe de la dezvoltatori.

"Mi-am mai spus punctul de vedere vizavi de propunerea domniilor lor, cea referitoare la a cumpăra de pe piaţă 50.000 de locuinţe de la dezvoltatori. Este imposibil, şi ei ştiu lucrul ăsta. Mă bucur că şi dumneavoastră, media de specialitate, aţi spus acest lucru. O s-o discutăm, orice discuţie este bine venită, dar în condiţiile în care Ministerul are pentru toate cele trei programe 160 de milioane de euro, dacă socotiţi că o locuinţă medie este în jur de 40-50.000 de euro, cu toţi aceşti bani am fi putut cumpăra de pe piaţă doar 3.000 de locuinţe. Pe când aşa, noi lucrăm la peste 20.000 de locuinţe. Anul acesta vom termina 6.000 iar anul viitor va fi primul an cu 10.000", a spus Blaga.

Predoiu, raportul pe justiţie şi finanţarea deficitară

Pe lângă diferendul legat de oportunitatea unor măsuri anticriză, membrii vor mai analiza astăzi şi situaţia din justiţie în contextul raportului pe justiţie al Comisiei Europene, aşteptat (raportul pe justiţie - n. red.) în perioada următoare, dar şi a problemelor de finanţare existe la nivelul acestui minister. În acest sens, ministrul de resort, Cătălin Predoiu a fost invitat la şedinţa coaliţiei pentru a informa partenerii de coaliţie despre stare de lucruri din acest domeniu.

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, social-democratul Victor Ponta a apreciat că la problema salarizării magistraţilor nu există o singură soluţie, ci un pachet de soluţii "în care fiecare parte trebuie să lase ceva şi să găsească ceva".

Ponta s-a pronunţat în favoarea magistraţilor, arăptând că aceştia ar trebui să-şi primească sporurile salariale: "E dreptul lor. Nu pot să le primească acum, pentru că nu au bani, dar e dreptul lor" a mai spus Ponta.



Antena3.ro

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close