Antena 3 CNN Politică PDL, PSD şi PNL s-au înţeles: Braşovul va avea două aeroporturi

PDL, PSD şi PNL s-au înţeles: Braşovul va avea două aeroporturi

PDL, PSD şi PNL s-au înţeles: Braşovul va avea două aeroporturi
Sursa foto: aeroport brasov
28 Apr 2009   •   10:40

Partidele la putere şi cea mai importantă formaţiune de opoziţie au ajuns la un consens în privinţa aeroportului din Braşov. După ce timp de doi ani cele mai mari trei partide s-au contrat pe această temă, la o întâlnire de luni au ajuns la un consens: se fac două aeroporturi, unul mai mare, al PNL cu PSD, şi celălalt mai mic, al PDL, la o distanţă de 30 de metri între ele.

În ultima perioadă, liderii PDL, printre care şi miniştrii Radu Berceanu şi Adriean Videanu s-au opus construirii aeroportului de la Braşov, în varianta propusă de preşedintele PNL al Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, şi susţinută de reprezentanţii PSD.
Argumentul suprem al PDL era că la 100 de milioane de euro cât se estima, aeroportul ar costa prea puţin, spre comparaţie, de exemplu, cu Aeroportul de la Adunaţii Copăceni, pentru care ministrul liberal al Transporturilor, Ludovic Orban, preconizase că va cheltui în jur de 1,5 miliarde de euro, scrie Cotidianul.
De asemenea, se mai argumenta că ar fi mult mai potrivit un aeroport mai mic, construit la IAR Ghimbav, care va acoperi necesarul judeţului Braşov. Săptămâna trecută, deputatul PDL Valeriu Tabără, şeful comisiei pentru agricultură a trimis înapoiu la guvern pentru reanalizare ordonaţa prin care se transferau proiectului mare 200 de ha de teren, pe motiv că suprafaţa este mult mai mare decât necesarul aeroportului.
George Scripcaru, primarul PDL al Braşovului, a declarat, în legătură ceu cel de-al doilea aeroport, că ?e un aeroport mai mic, în completarea celui mai mare. E un proiect în trei: Primăria Braşov, IAR Ghimbav şi Aeroclubul ŤZorileanuť. Există o pistă, un turn de control şi alte chestii necesare unui aeroport, dar toate acestea vor trebui modernizate. Avem minimum necesar, iar investiţia e de vreo trei milioane de euro. Am vorbit cu ministrul Adriean Videanu şi lucrurile se vor rezolva, inclusiv problemele legate de patrimoniul IAR Ghimbav?.

SC Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav SA e firma care va manageria activitatea aeroportului PNL-PSD. Firma are un capital social de 100.000 de lei care se împarte între şase acţionari: Intelcan Canada deţine 64,3%, CJ Braşov - 20%, Municipiul Braşov - 10%, oraşul Ghimbav - 5%, CJ Covasna - 0,5% şi CJ Harghita - 0,2%. Investiţia de 100 de milioane de euro este compusă dintr-o contribuţie de 25 de milioane de euro în cash a celor şase acţionari şi atragerea unui credit de 75 de milioane de euro de la o bancă.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Adriean Videanu
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close