Antena 3 CNN Politică PDL şi PSD vor din nou prefecţi numiţi politic

PDL şi PSD vor din nou prefecţi numiţi politic

PDL şi PSD vor din nou prefecţi numiţi politic
06 Ian 2009   •   09:15

Deşi unii prefecţi şi subprefecţi se gândeau şefi pe viaţă, noua guvernare doreşte revenirea la vechea formulă a numirii acestora. Astfel, cu toate că acum aceştia se bucură de statutul de înalt funcţionar public, se fac din ce în ce mai multe presiuni pentru revenirea la vechea lege, ce permite demiterea conducerii administraţiei publice locale în orice moment.
Motivaţia este dată şi de protocoul semnat de cele două partide, care prevede ca prefecţii şi subprefecţii să fie numiţie în funcţie de actuala componenţă şi după culoarea conducerii consiliilor judeţene. Totuşi, o demitere fără motivaţie ar putea duce la procese în instanţă şi de câştigare a cauzei de către actualii prefecţi sau subprefecţi. Drept urmare se doreşte modificare legii sau mutarea acestora pentru ?criterii de performanţă? şi optimizarea, eficientizarea activităţii, metodă practicată şi de guvernul Tăriceanu.
Astfel, la trei ani de la depolitizarea prin lege a instituţiei prefectului, democrat-liberalii şi social-democraţii caută soluţiile pentru a pune în practică înţelegerea dinaintea semnării Pactului pentru România: prefecţii să aibă aceeaşi culoare politică cu şefii consiliilor judeţene, scrie Evenimentul Zilei.
În trecut, mobilitatea funcţiei a fost folosită de PNL pentru eliminarea prefecţilor PDL după încetarea colaborării în cadrul Alianţei D.A.
Cert este că noua guvernare nu reuşeşte să facă numirile pe criterii politice conform înţelegerilor prealabile. Acum şi lideri locali din PSD şi PDL cer pe lângă modificare legii înalţilor funcţionari publici şi schimbarea numirilor în funcţiile de conducere ale instituţiilor descentralizate, scrie Cotidianul.
Printre susţinători, preşedintele PSD Suceava, senatorul Gavril Mârza, dar şi senatorul PDL Orest Onofrei, primul dintre aceştia recunoscând public că se caută deja soluţii pentru eludarea legii.
O piedică în intenţiile celor două partide ar putea fi cerinţele Uniunii Europene, care doreşte o numire în funcţiiile de conducere pe criterii de profesionalism şi neutralitate politică.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: guvernarea PSD-PDL
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close