Antena 3 CNN Politică PDL şi UDMR susţin revocarea lui Geoană din fruntea Senatului. Boagiu, posibilă propunere

PDL şi UDMR susţin revocarea lui Geoană din fruntea Senatului. Boagiu, posibilă propunere

PDL şi UDMR susţin revocarea lui Geoană din fruntea Senatului. Boagiu, posibilă propunere
Sursa foto: Cezar Preda
08 Mar 2010   •   12:45

Vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde a anunţat, luni, că demersul senatorilor partidului de revocare a lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului a fost aprobat, cu unanimitate de voturi, în Biroul Permanent Naţional al formaţiunii democrat-liberale. De altfel, potrivit unor surse democrat-liberale, PD-L şi UDMR au decis, luni, în sedinţa Coaliţiei, să susţină revocarea lui Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului, sub pretextul multiplelor abateri pe care acesta le-a comis. Cum în Biroul Permanent al acestei camere nu au majoritate, cele două formaţiuni vor forţa aducerea solicitării de revocare în plenul Senatului, acolo unde, împreună cu independenţii, pot vota pentru debarcarea lui Geoană, în ciuda unei eventuale decizii negative a conducerii acestui for. Frunzăverde a arătat că în urma acestui demers, PDL va pretinde această funcţie deoarece are cel mai mare număr de senatori aleşi la ultimele alegeri parlamentare. În prezent pentru acest post în partid sunt vehiculate două nume: cel al ministrului Radu Berceanu şi al Ancăi Boagiu, în prezent vicepreşedinte al Senatului. Berceanu a declarat însă că nu este dispus să accepte o aseemenea nominalizare în cazul în care demersul PDL se va solda cu debarcarea lui Geoană.

Decizia conducerii democrat-liberale vine după ce senatorii PDL au iniţiat, în prealabil fără consultarea centrului, demersul de revocare a social-democratului din fruntea acestei camere legislative.

Sorin Frunzăverde a afirmat că, în urma acestui demers, PDL, ca partid cu cel mai mare număr de senatori, va face o propunere pentru şefia Senatului.

"PDL va avea un candidat pentru această funcţie. Avem un număr mai mare de senatori decât PSD şi este firesc, în condiţiile în care guvernăm în acest moment şi avem şi preşedinţia Camerei Deputaţilor, să o avem şi pe cea a Senatului", a mai spus vicepreşedintele PDL.

El a precizat că în Biroul Permanent Naţional nu s-au discutat încă variantele de candidaturi pentru şefia Senatului. Unul din democrat-liberalii al cărui nume a fost vehiculat de către colegi ca posibilă propunere la şefia Senatului, actualul ministru al Transporturilor Radu Berceanu, a infirmat această posibilitate.

"Nu nu, nu sunt potrivit deloc", a susţinut Berceanu referindu-se la afirmaţia lui Ioan Oltean, care îl dădea drept variantă pentru o eventuală preluare a şefiei Senatului, alături de Anca Boagiu.

Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat, luni, că, în şedinţa coaliţiei, democrat-liberalii au avut o discuţie cu UDMR privind susţinerea demersului de revocare a lui Mircea Geoană de la şefia Senatului, iar răspunsul a fost mulţumitor, el arătând că PDL trebuie să revendice acest post.

Democrat-liberalii s-au asigurat însă de sprijinul UDMR care le-a oferit astăzi în şedinţa coaliţiei de guvernare un răspuns mulţumitor. "Astăzi am avut un răspuns mulţumitor din partea partenerilor de guvernare de la UDMR în ceea ce priveşte acest demers, urmând ca dumnealor să vă anunţe asupra modului de acţiune în perioada următoare", a afirmat la rândul său, vicepreşedintele Gheorghe Flutur, precizând că a fost vorba despre o discuţie de principiu.

Întrebat dacă UDMR va sprijini demersul senatorilor PDL pentru revocarea lui Mircea Geoană de la şefia Senatului, Flutur a răspuns: "Da, eu cred că da".

Cu doar câteva ore înainte de decizia BPN, unii democraţi-liberali făceau deja prognosticuri. Dacă acţiunea de revocare a lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului va fi câştigătoare, atunci postul va reveni PDL, declara vicepreşedintele acestui partid, Cezar Preda.

"În condiţiile în care preşedintele Senatului nu îşi face treaba aşa cum ar trebui să şi-o facă al doilea om în stat, cred că acest demers este justificat. Faptul că nu cunoaşte procedurile s-a văzut şi la faptul că a ascultat foarte docil ceea ce i-a spus grupul parlamentar, acela de a nu băga pe ordinea de zi solicitarea parlamentarilor PDL", a afirmat Preda, înainte de şedinţa Biroului Permanent al PDL.
Preda a susţinut că senatorii PDL au avut avizul conducerii partidului pentru a declanşa procedura de revocare a lui Geoană. "Nu există la asemenea nivel să nu aibă avizul conducerii. Poate nu am fost eu la BPN. E posibil să nu fi fost nici doamna Turcan. În general, e nepermis să faci un asemenea demers fără a avea aprobarea în BPN, dar eu cred că au avut aprobarea din moment ce au făcut acest demers" a mai spus Preda.
Preda a subliniat că PDL va face propunerea de revocare şi va vedea ce va hotărî Curtea Constituţională în urma procedurii.
"Câştigul politic al PDL este că, în condiţiile în care Mircea Geoană nu va mai fi preşedintele Senatului, atunci acesta va reveni PDL", a conchis vicele PDL.
Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan a declarat, la rândul său, că Mircea Geoană nu mai are dreptul moral sau calităţi morale pentru a conduce Senatul, întrucât a încălcat Regulamentul şi s-a aflat în dezacord cu ceea ce înseamnă procedură în Senat sau respectarea unor legi sau a votului populaţiei.
"Cred însă că cel mai corect ar fi fost ca această decizie, ţinând cont că ea este una cu implicaţii pe termen lung, să fie luată aici, în BPN", a mai spus Turcan, precizând că le va transmite punctul său de vedere colegilor senatori din conducerea partidului.

Despre şansele acestui demers, Raluca Turcan a spus: "Este discutabil, nu mă hazardez să spun acum ce şanse are de reuşită, însă vom vedea".

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Sorin Frunzãverde
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close