Antena 3 CNN Politică PDL vrea să ascundă averea candidaţilor la alegerile parlamentare

PDL vrea să ascundă averea candidaţilor la alegerile parlamentare

PDL vrea să ascundă averea candidaţilor la alegerile parlamentare
10 Oct 2008   •   00:07

Doi membri ai Partidului Democrat Liberal, senatorul Ştefan Mihail Antonie (PD-L) şi Mihai Ţâbuleac (preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani) au iniţiat o propunere legislativă în care cer abrogarea articolului 40 din legea ANI (nr. 144/2007), care îi obligă pe aspiranţii la statutul de demnitar să-şi declare averile şi interesele la Biroul Electoral, odată cu depunerea candidaturii, scrie "Cotidianul".
Motivul invocat de cei doi: alegătorii ar putea fi influenţaţi la vot dacă ştiu ce bogăţii deţine candidatul. Ei consideră că ?introducerea obligativităţii depunerii declaraţiei de avere şi de interese pentru candidaţi, înainte de dobândirea funcţiei publice, nu are nici o legătură cu combaterea corupţiei, ci doar cu procesul electoral. Mai mult, o astfel de măsură este nedreaptă şi neconstituţională, deoarece poate influenţa votul alegătorului?. Autorii proiectului susţin la unison că depunerea declaraţiei de avere înainte de campania electorală este un demers lipsit de logică, ce îngreunează procesul de înscriere a candidaturilor.
Tâbuleac consideră că actuala legislaţie nu este altceva decât un consum inutil de energie pe chestiuni minore, pentru că nu în acest fel se combate corupţia. De asemenea, fostul senator, actual preşedinte CJ, apreciază că averea unui candidat poate deveni subiect de dezbatere electorală, ceea ce nu este de dorit întrucât ar putea influenţa votul alegătorului. Proiectul legislativ în cauză a fost depus spre dezbatere în Parlament pe 27 iunie, dar portivit vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea (PSD), ?în această legislatură nu mai are şanse să treacă nimic, decât cu o condiţie: amânarea alegerilor?.
Antena3.ro

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close