Antena 3 CNN Politică Ce pensie are Ion Iliescu. Fostul preşedinte împlineşte 93 de ani

Ce pensie are Ion Iliescu. Fostul preşedinte împlineşte 93 de ani

Pensia fostului preşedinte Ion Iliescu, primul președinte post-comunist al României, este un subiect dezbătut mult, care stârneşte interes, dar şi controverse.

Ce pensie are Ion Iliescu. Fostul preşedinte împlineşte 93 de ani
de Georgiana Adam    |    03 Mar 2023   •   22:00

Pensia lui Ion Iliescu este compusă din mai multe elemente, după cum se arată în ultima declaraţie de avere publică ce se găseşte pe internet.

Ion Iliescu împlineşte astăzi 93 de ani. A fost primul preşedinte al României după căderea dictaturii comuniste şi înlăturarea lui Nicolae Ceauşescu pe 22 decembrie 1989.

Ulterior, Ion Iliescu a exercitat funcţia de şef al statului, la început ca preşedinte al Frontului Salvării Naţionale, structură care a înlocuit-o pe cea a Partidului Comunist, apoi, după protestele masive ale abia apărutelor partide din opoziţie, din ianuarie 1990, ca lider al Consiliului

Provizoriu de Uniune Naţională în care fuseseră incluse şi acestea.

Citeşte şiCe pensie are Petre Roman. "Eu şi acum muncesc pentru a câştiga un ban în plus"

La controversatele alegeri din 20 mai 1990, Ion Iliescu a fost ales ca preşedinte al României. Acest mandat nu a fost socotit constituţional pentru că legea fundamentală nu fusese votată încă.

Iliescu a mai avut două mandate, între 1992 şi 1996, apoi între 2000 şi 2004.

Ion Iliescu a fost trimis în judecată în dosarul Revoluţiei, iar Guvernul a cerut în justiţie anularea certificatului de revoluţionar.

Ce pensie are Ion Iliescu

Fostul președinte încasează de la stat, în fiecare lună, până în 15.000 de lei.

Pensia acestuia este compusă din două elemente care l-au și ajutat să ajungă la acest venit. 

Concret, fostul președinte al României are o pensie de aproximativ 4.000 de lei. Însă, la aceasta se adaugă o indemnizație pentru ocuparea funcției supreme în stat, în valoare de peste 5.300 de lei.

Totodată, fostul şef de stat mai ia şi o indemnizație de senator de circa 5.000 de lei.

Ion Iliescu deţine un apartament, în București, achiziționat în anul 1996, care are o suprafață de 156 de metri pătrați.

Comparativ cu majoritatea pensionarilor români, pensia lui Ion Iliescu pare una colosală. Însă, aceasta nu este cea mai mare pensie din ţara noastră. 

Conform declarațiilor Ministrul Muncii, Raluca Turcan, se pare că cea mai mare pensie din România depăşeşte 78.000 de lei.

×
Subiecte în articol: pensie Ion Iliescu
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close