Antena 3 CNN Politică Pentru binele "PATRIEI". Deputaţii vor reintroducerea pensiilor speciale pentru parlamentari

Pentru binele "PATRIEI". Deputaţii vor reintroducerea pensiilor speciale pentru parlamentari

Pentru binele "PATRIEI". Deputaţii vor reintroducerea pensiilor speciale pentru parlamentari
de O.P.    |    05 Dec 2014   •   06:13

Deputaţii vor reintroducerea pensiilor speciale pentru parlamentari şi funcţionarii publici. O propunere legislativă, aflată în dezbatere la comisia de muncă din Camera Deputaţilor, prevede revenirea pensiilor la sumele din luna august 2010. 

De altfel, proiectul prevede plata sumelor restante, care ar urma să se facă eşalonat, pe o perioadă de 3 ani.

Propunerea legislativă a fost semnată de 11 deputaţi şi senatori, atât de la putere, cât şi din opoziţie. Proiectul de lege prevede reintroducerea pensiilor speciale pentru parlamentari şi funcţionarii din parlament, dar şi pentru personalul consular şi diplomatic, al celui din aviaţia civilă sau din cadrul Curţii de Conturi.

Legea privind pensiile speciale pentru aceste categorii a funcţionat până în august 2010, după care pensiile au fost anulate de Guvernul Boc.

Conform legii care a funcţionat până în 2010, dacă un deputat sau un senator a fost parlamentar pentru un singur mandat, cuantumul pensiei era egal cu 40% din valoare indemnizaţiei de parlamentar, care ajunge la 5.000 de lei. Pentru 2 mandate, procentul creştea la 60%, iar pentru 3 sau mai multe mandate suma era egală cu 80% din indemnizaţie.

Dintre actualii parlamentari, aproximativ 100 au cel puţin 3 mandate şi ar urma să beneficieze de suma maximă a plafonului de pensie. Printre deputaţii cu cele mai multe mandate, se numără Marton Arpad, Karoly Kerekes, Petre Roman sau Ioan Oltean. 

Comisia de muncă a amânat dezbaterea pentru săptămâna viitoare, atunci când la discuţii va fi invitat Ministru Muncii, Rovana Plumb. După dezbaterile din comisie, proiectul de lege va ajunge la vot final în camera deputaţilor, care este şi cameră decizională.

×
Subiecte în articol: pensii speciale
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close