Antena 3 CNN Politică Petre Roman, despre ultimele declarații făcute de Pentagon: "Au hotărât că este momentul să anunțe o ripostă fermă"

Petre Roman, despre ultimele declarații făcute de Pentagon: "Au hotărât că este momentul să anunțe o ripostă fermă"

Fostul premier, Petre Roman, a comentat, miercuri, în exclusivitate pentru Antena 3, ultimele declarații ale Pentagonului, legate de cei 1000 de militari din Germania care vor fi dizlocați și trimiși în România, în contextul relațiilor tot mai tensionate dintre Rusia și Ucraina.

Petre Roman, despre ultimele declarații făcute de Pentagon: "Au hotărât că este momentul să anunțe o ripostă fermă"
Sursa foto: Hepta/ Mediafax Foto / Cristina Nichitus
de Mia Lungu    |    02 Feb 2022   •   17:47

"Nu înseamnă că începe conflictul. Înseamnă că, față de comunicarea extrem de agresivă a președintelui Putin din momentul în care s-a lansat în acea ofensivă, deocamdată verbală, împotriva NATO, și cu intenția de a pune sub mare presiune Ucraina, aliații occidentali, din care facem și noi parte, au hotărât că este momentul să anunțe o ripostă fermă", spune Petre Roman.

"Sancțiunile economice, finanaciare, pare că nu l-ar deranja atât de mult pe președintele Putin. În schimb, această concentrare militară, capacitatea importantă militară a NATO, dar mai ales faptul că aliații NATO se manifestă că o grupare foarte unită, acesta este punctul esențial în raportul cu președintele Putin.

Ceea ce așteaptă toată lumea, cred, este ca președintele Putin să găsească o cale de a dezescalada, fără să piardă ceva din elementele sale defensive. (...) Este foarte important ca NATO să dea anumite garanții Rusiei că nu se pregătește, în niciun fel, de vreo acțiune ofensivă în raport cu Rusia", a mai declarat fostul premier, la Antena 3.

Pentagonul a confirmat oficial că 1.000 de militari americani vor fi trimiși în România

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a anunțat miercuri, în timpul unei conferințe de presă, decizia oficială a SUA de a trimite trupe americane în Europa. În Polonia vor ajunge 2.000 de soldați americani, iar în România, 1.000

John Kirby și-a început conferința de presă cu afirmația că un război cu Rusia nu este inevitabil.

„Nu știm dacă Rusia a luat o decizie finală de a invada Ucraina, dar este clar că are această intenție. Conflictul nu este inevitabil. Statele Unite vor căuta o soluție diplomatică”.

Kirby a anunțat că 1.000 de soldați americani vor fi repoziționați din Germania în România, în timp ce alți 2.000 urmează să fie dislocați în Europa din SUA, zilele următoare.

Aceste trupe sunt completate de alți 8.500 militari aflați în prezent în SUA, care au fost mobilizați săptămâna trecută „pentru o pregătire sporită de desfășurare”, dacă este necesar, a adăugat Kirby

Kirby a precizat că aceasta este o decizie care arată că SUA este alături de aliații săi europeni. „Suntem gata să ne apărăm aliații. Nimeni nu poate spune că este inevitabil conflictul în Europa. Vrem să ne asigurăm că pe flancul estic al NATO suntem gata să ne apărăm aliații”.

Pentagonul spune că trupele NATO nu vor fi permanente. ”Aceste trupe nu sunt permanente, doar vor asigura apărarea aliaților. 1.000 de soldați din Germania vor fi trimiși în România în zilele următoare. Este un escadron care se va putea muta rapid în diverse locuri. Aceștia vor descuraja eventuale agresiuni în statele aliate”.

×
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close