Antena 3 CNN Politică PNL propune un Protocol anti-fraudă electorală împotriva PDL şi a lui Traian Băsescu

PNL propune un Protocol anti-fraudă electorală împotriva PDL şi a lui Traian Băsescu

PNL propune un Protocol anti-fraudă electorală împotriva PDL şi a lui Traian Băsescu
Sursa foto: Ludovic Orban
05 Oct 2009   •   13:49

Liberalii propun candidaţilor, ONG-urilor şi partidelor politice, cu excepţia PDL şi a lui Traian Băsescu, un Protocol anti-fraudă electoral. PDL şi Traian Băsescu sunt exceptaţi de la această iniţiativă fiind percepuţi de PNL ca principalii factori de alterare a procesului electoral din 22 noiembrie. Liberalul Ludovic Orban a susţinut că partidul său are semnale foarte clare că PDL pregăteşte fraudarea acestui scrutin electoral.
Protocolul prespune "colaborarea în toate etapele de pregătire şi de realizare a procesului electoral; semnalarea, identificarea şi prezentarea oricăror semne, indicii sau fraude electorale; colaborarea în cursul procesului electoral la nivelul secţiilor de votare; contesatrea oricărui preşedinte sau vice care e membru al PDL".
"BPC al PNL a decis să iniţiem semnarea unui Protocol cu celelalte formaţiuni politice şi candidaţi indepdendenţi înscrişi în cursa prezidenţială pentru prevenirea fraudelor electorale şi pentru asigurarea unor alegeri prezidenţiale corecte care să se desfăşoare în conformitate cu Constituţia şi cu legile ţării. Avem semnale foarte clare că PDL pregăteşte fraude electorale pentru aceste alegeri prezidenţiale. (...) Noi am iniţiat această acţiune de semnare a Protocolului cu toate partidele care au candididaţi prezidenţiali şi cu candidaţii prezidenţiali independenţi, mai puţin Traian Băsescu şi PDL. De asemenea cu toate ONGurile care sunt interesate ca în România să aibă loc alegeri libere şi corecte", a anunţat prim-vicepreşdintele PNL, Ludovic Orban,
În opinia lui Orban, "acţiunea la nivel guvernamental indică clar faptul că în momentul de faţă PDL nu guvernează România, în momentul de faţă PDL nu face altceva decât să pregătească fraudarea alegerilor prezidenţiale", menţionând că un astfel de semnal ar fi "schimbarea prefecţilor" sau "schimbarea legislaţiei".
Liderul liberal a explicat şi în ce ar consta aceste semnale de fraudare electorală. "Toate celelalte semnale care au fost transmise de responsabili în structurile guvernamentale ne indică riscul major să apară fraude electorale care să fie realizate în mod deliberat, premeditate de către reprezentanţii PDL. Toţi preşedinţii şi vicepreşedinţii secţiilor de votare vor fi numiţi de prefecţi, la ora actuală toţi prefecţii din ţara asta sunt prefecţi ai PDL. La ora acutală este evident, chiar dacă nu sunt contracte semnate, că autocarele şi microbuzele firmelor de transport, aşa cum s-a întâmplat şi la alegerile europarlamnetare, vor avea un grad de încărcare de 100%. De asemenea e clar după modul în care se pregătesc lucrurile faptul că se pregăteşte o cumpărare masivă de votanţi de către reprezentanţii PDL", a exemplificat Orban.
Liberalul a mai acuzat că şi "mecanismul de constituire a secţiilor speciale la care vor vota cei care nu se află în localitate se află în integralitate în mâna ministrului de Interne, Vasile Blaga, şi a prefecţilor pe care acesta îi păstoreşte".
"Protocolul va viza colaborarea în toate etapele de pregătire şi de realizare a procesului electoral, semnalarea, identificarea şi prezentarea oricăror semne, indicii sau fraude electorale, colaborarea în cursul procesului electoral la nivelul secţiilor de votare, contesatrea oricărui preşedinte sau vice care e membru al PDL, pentru că în momentul de faţă PDL nu face decât să strângă nume, liste de oameni pe care să-i pună preşedinţi sau vice de secţii de votare, care să acţioneze în numele PDL. De asemenea, identificarea oricăror posibile infracţiuni, cumpărarea de voturi, pentru că bazinele din care PDL cumpără voturi sunt în mare parte cunoscute şi din păcate până azi niciun caz de încălcare a legii electorale de către reprezentanţii PDL nu a fost sancţionat şi niciun dosar nu a fost trimis de parchet în instanţă referitor la cazuri de corupţie electorală", a conchis liberalul.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close