Antena 3 CNN Politică PNL şi UDMR au depus moţiunea de cenzură. Tăriceanu: Guvernul Boc alunecă spre totalitarism

PNL şi UDMR au depus moţiunea de cenzură. Tăriceanu: Guvernul Boc alunecă spre totalitarism

PNL şi UDMR au depus moţiunea de cenzură. Tăriceanu: Guvernul Boc alunecă spre totalitarism
Sursa foto: Cãlin Popescu Tãriceanu
06 Oct 2009   •   15:11

PNL şi UDMR au depus în această după-amiază moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Boc II, intitulată "11 împotriva României". Textul moţiunii este semnat de 117 de parlamentari, PNL şi UDMR, dar şi de 7 aleşi social-democraţi, care şi-au depus semnăturile "în nume personal": Tudor Ciuhodaru, Mircea Gheorghe Drăghici, Radu Costin Vasilică, Mihai Cristian Apostolache, Ion Burnei, Marian Ghiveciu, Ioan Sorin Roman. Documentul invocă lipsa de susţinere a actualului Guvern în Parlament şi criza economică gravă la care nu poate veni cu soluţii eficiente, punând actuala stare de lucruri pe seama şefului statului şi a Cabinetului Boc II, dar nu şi pe a componentei social-democrate a guvernării. Moţiunea acuză în special Guvernul Boc 2 că se află "la masa puterii" prin încălcarea Constituţiei, "nereprezentativitate flagrantă" şi ilegalitate.

"Aţi rămas doar 10 şi cu Emil, 11 ! Dacă am vorbi în termeni sportivi, am putea spune că sunteţi cât o echipă de fotbal. Dar jocul dumneavoastră se poartă împotriva României. Antrenorul de la Cotroceni vă conduce în ofensiva împotriva a 22 de milioane de cetăţeni. Parafrazând un brand deja patentat putem spune că sunteţi Ť11 împotriva României ť!", se arată în moţiunea de cenzură.

?Subliniez faptul că această moţiune de cenzură este depusă de grupurile PNL şi ale UDMR, ţinând cont de situaţia politică de criza economică, politică, socială şi morală în care se află Româmia, de criza de legitimitate şi reprezentativitate a acutalului Guvern, şi ca un semnal faţă de derapajul continuu pe care actuala putere Băsescu-Boc îl are, putem să observăm astăzi un nou gest incalificabil al Guvernului, de a a-şi asuma răspunderea pe Legea pensiilor. Nu discutăm subiectul pe fond, ci forma, care denotă o tendinţă de alunecare spre totalitarism. Înţelegem aşadar că în curând în România se va decide totul numai prin OUG şi prin asumări de răspundere, Parlamentul rămâne absolut o insituţie decorativă", a susţinut Tăriceanu.

El a conchis că, în actuala situaţie, "probabil un Parlament unicameral ar fi chiar inutil", menţionând că nu crede că mai trebuie să se discute despre Parlament unicameral sau bicameral, ci "de o ţară lipsită de Parlament, având în vedere că Guvernul poate să decidă orice prin OUG sau asumare de răspundere".

Citeşte textul moţiunii de cenzură "11 împotriva României" (pdf)

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat,la Brăila, că asumarea răspunderii Guvernului pe legea pensiilor "este încă un act iresponsabil" şi că PNL urmează să depună, în cursul zilei, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Boc II.
"E o declaraţie iresponsabilă (asumarea răspunderii pe Legea Unitară a Pensiilor - n. red.), precum întreaga activitate a premierului. Cred că acest guvern va cădea din cauza unei moţiuni de cenzură, pe care o depunem astăzi", a spus Antonescu.
Preşedintele UDMR Marko Bela a anunţat deja că Uniunea a decis să semneze şi să elaboreze împreună cu PNL moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Boc II, în timp ce PSD, prin vocea lui Mircea Geoană, nu exclude susţinerea acestui demers după analizarea conţinutului moţiunii de către proprii specialişti.

La rândul său, vicepreşedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely a declarat că toţi parlamentari ai Uniunii au semnat moţiunea de cenzură, specialiştii formaţiunii venind cu propriile modificări şi adăugiri în chestiuni care privesc domeniul economiei şi toată perioada celor nouă luni de guvernare.

Antena3.ro

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close