Antena 3 CNN Politică PNL pregăteşte strategia pentru alegeri. Liberalii organizează în martie, la Bucureşti, Congresul Popularilor Europeni

PNL pregăteşte strategia pentru alegeri. Liberalii organizează în martie, la Bucureşti, Congresul Popularilor Europeni

PNL îşi pregăteşte strategia pentru cel mai important an electoral de după Revoluţie. Liberalii vor organiza în luna martie, la Bucureşti, Congresul Popularilor Europeni. Întalnirea vine într-un moment crucial pentru soarta Europei.

de Vasile Marcu    |    11 Ian 2024   •   11:46

Actualul preşedinte al Consiliului European, Charles Michel, vrea să renunţe la funcţie, pentru a candida la alegeri europarlamentare, iar locul său ar putea fi luat chiar de Klaus Iohahnnis. Însă pentru asta luberalii au nevoie de sprijinul PPE.

Acesta este doar unul dintre scenarii, pentru că, din ce spun surse liberale, preşedintele României are în vedere şi alte posturi la nivel european, nu doar cel de preşedinte al Consiliului European. Mai mult, spun aceleaşi surse din PNL, că preşedintele Klaus Iohannis nu ar accepta să ocupe postul interimar lăsat liber de Charles Michel din vară şi până în toamnă atunci când au loc alegeri la nivelul conducerii.

Încă se fac jocuri şi au loc negocieri la nivel european, însă este unul dintre scenariile de lucru. Cert este că de la acest congres pe care îl au în luna martie în România, Popularii Europeni îşi doresc să obţină un sprijin pentru Klaus Iohannis pentru oricare din funcţiile de la nivel european, nu neapărat cea de preşedinte al Consiliului European.

În cazul în care ar rămâne valabil acest scenariu, atunci cel de-al doilea om în stat, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, ar deveni preşedinte interimar, ceea ce i-ar ajuta foarte mult pe liberali în celelalte înfruntări electorale pe care le au până la sfârşitul anului. Mai mult, liberalii încearcă să îi convingă în momentul de faţă pe social-democraţi să accepte o comasare a alegerilor prezidenţiale din primul tur cu alegerile locale în luna septembrie, pentru că le-ar aduce un avantaj în faţa social-democraţilor, iar dacă ar câştiga şi postul de preşedinte, atunci ar avea şi prima şansă la alegerile europarlamentare.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close