Antena 3 CNN Politică PNL va negocia Guvernul cu toate partidele, inclusiv PDL. Antonescu sau un independent premier, bază de discuţii

PNL va negocia Guvernul cu toate partidele, inclusiv PDL. Antonescu sau un independent premier, bază de discuţii

PNL va negocia Guvernul cu toate partidele, inclusiv PDL. Antonescu sau un independent premier, bază de discuţii
Sursa foto: Crin Antonescu, Ludovic Orban
14 Dec 2009   •   16:22

Delegaţia Permanentă a PNL a votat luni după-amiază mandatul cu care reprezentanţii săi vor merge la negocieri cu restul partidelor politice, inclusiv cu PDL pentru formarea unui nou guvern. Singura excepţie: PNL nu va discuta în nici un fel despre constituirea guvernului cu grupul independenţilor lui Gabriel Oprea, dat fiind faptul că acest grup este format în mare parte din foşti liberali care au preferat să trădeze partidul în favoarea PDL de-a lungul ultimului an. Biroul Politic Central a decis în această dimineaţă să supună adoptării Delegaţiei Permanente o rezoluţie prin care să mandateze conducerea partidului să iniţieze negocieri cu toate formaţiunile politice pentru constituirea unui nou guvern după validarea alegerilor prezidenţiale. Surse liberale susţin că una din variantele analizate şi agreate în BPC ar consta în susţinerea unui guvern cu un premier independent, în condiţiile în care varianta unui premier liberal nu ar avea şanse în a fi transpusă în realitate. Conform unor surse liberale, declaraţia a fost adoptată înregistrându-se doar un vot împotrivă şi şapte abţineri. Din echipa de negociere a PNL vor face parte Crin Antonescu, Ludovic Orban, Radu Sttroe, Relu Fenechiu şi Varujan Vosganian, au precizat aceleaşi surse.

Conform surselor citate, o altă variantă de lucru propusă de unele din filialele PNL: susţinere parlamentară pentru un giuvern minoritar PDL-UDMR, dar cu condiţia ca democrat-liberalii să nu coopteze sau sa colaboreze în vreun fel cu grupul independenţilor, a picat la discuţiile din cadrul şedinţei Delegaţiei Permanente.

"Delegaţia permanentă a Partidului a decis să mă desemneze, în calitate de preşedinte al Partidului Naţional Liberal, pentru funcţia de prim-ministru în cazul în care această poziţie ar reveni Partidului Maţional Liberal în urma negocierilor", a anunţat Antonescu, după finalizarea şedinţei Delegaţiei Permanente a PNL.

Antonescu: PNL va negocia inclusiv cu PD-L, dar numai cu anumite condiţii


Conform textului rezoluţiei care în momentul de faţă a fost adoptat prin vot secret la nivelul Delegaţiei Permanente, liberalii resping posibilitatea creării şi susţinerii unui guvern în jurul PDL, menţin opţiunea Crin Antonescu premier, dar nu refuză nici posibilitatea unui prim-ministru independent, dacă în negocirile care vor urma ideea unui premier liberal va fi refuzată de ceilalţi parteneri de discuţie.

?PNL va negocia cu toate partidele parlamentare, inclusiv PDL, dar respinge ferm ideea că Guvernul trebuie alcătuit în jurul PDL, chiar şi în condiţiile în care Traian Băsescu va fi validat preşedinte al României? se arată în textul rezoluţiei.

?Delegaţia Permanentă îl desemnează pe preşedintele PNL, Crin Antonescu, pentru funcţia de prim-ministru în cazul în care această poziţie ar reveni PNL în urma negocierilor. PNL va face parte doar dintr-un guvern condus de un prim-ministru desemnat de partid sau de o personalitate a cărui indepndenţă, competenţă şi credibilitate să fie recunoscute ca o garanţie pentru respectarea echilibrului puterilor în stat şi îndeplinirea obiectivelor de guvernare? se mai menţionează în respectivul document.

Atât liderul PNL, Crin Antonescu, cât şi prim-vicepreşedintele Ludovic Orban au evitat în această dimineaţă să dea detalii despre conţinutul rezoluţiei care va fi supusă votului Delegaţiei Permanente.

"Am propus Biroului o formulă de mandat de discuţii cu toate partidele politice şi o vom trece prin Delegaţie. Delegaţia va da acest mandat. Propunerea a fost asumată de Birou şi va fi făcută în numele Biroului şi, după ce îl asumăm în Delegaţie, vă spunem", a declarat Antonescu.

?Delegaţia Permanentă este un organism competent să decidă şi după adoptarea mandatului practic noi îl vom prezenta public. Sunt propuneri în sensul deciziilor organismelor statutare ale PNL şi al consultărilor care au fost făcute cu toate filialele partidului? s-a limitat să precizeze Orban.

Vicepreşedintele PNL, Teodor Meleşcanu a recunoscutb însă în direct,la Antena 3că PNL este dispus să susţină şi un guvern condus de un premier independent.



Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close