Antena 3 CNN Politică PNL va propune prin Constituţie desfiinţarea CSAT, "o jucărie inutilă care consumă resurse"

PNL va propune prin Constituţie desfiinţarea CSAT, "o jucărie inutilă care consumă resurse"

PNL va propune prin Constituţie desfiinţarea CSAT, "o jucărie inutilă care consumă resurse"
Sursa foto: Mihãiþã Calimente
26 Mar 2010   •   13:10

CSAT ar trebui desfiinţat pentru că "este inutil şi consumă resurse", a declarat, vineri, deputatul PNL de Arad. Mihăiţă Calimente. Parlamentarul a susţinut că instituţia a fost creată "pentru a fi o jucărie în mâna lui Ion Iliescu". Deputatul PNL a arătat că partidul său va propune, la modificarea Constituţiei, desfiinţarea CSAT.
"Băsescu ar fi trebuit să desfiinţeze CSAT, dar şi lui îi place să fie şef peste această jucărie. Instituţia a fost concepută şi creată pentru a lua decizii peste capul Guvernului şi peste capul Parlamentului. Asemenea tip de organizare nu mai există în nicio ţară europeană, este doar un model sovietic preluat la începutul anilor '90", a declarat liderul PNL Arad.
Calimente a adăugat că "CSAT este un instrument complet depăşit, folosit ca instrument politic" şi a spus că, la modificarea Constituţiei, PNL va propune desfiinţarea acestei instituţii.
"S-ar face o economie importantă la buget pentru că şi aşa suntem în epoca economiilor. CSAT are un aparat întreg şi cred că sumele plătite acestui aparat înseamnă o economie serioasă la buget", a afirmat Calimente.
Deputatul a dat ca exemplu decizia CSAT de a achiziţiona avioane de luptă americane F16. "Dacă alegerea F16 s-a făcut în urma unui acord bilateral româno-american care are în vedere şi instalarea pe teritoriul României a rachetelor de intercepţie şi în urma relaţiilor privilegiate cu SUA, lucrurile ar putea fi satisfăcătoare. Sper doar să nu fie vorba despre alte şpăgi", a spus Calimente.
Achiziţionarea avioanelor F-16 aprobată de CSAT va costa aproximativ 1,3 miliarde dolari, primele aparate, cu o resursă de zbor estimată la încă 10-15 ani, urmând să ajungă în România în 2013, o etapă strategică ulterioară fiind achiziţionarea a încă 24 de aeronave de acest tip noi, informează MapN.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: PNL CSAT Constitutie
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close