Antena 3 CNN Politică FACIAS: PNRR, în impas. Reformele promise, întârziate aproape un an

FACIAS: PNRR, în impas. Reformele promise, întârziate aproape un an

Implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se confruntă cu întârzieri semnificative, iar aproximativ 85% din banii primiți rămân necheltuiți, relevă un comunicat al Fundației pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Statului (FACIAS).

FACIAS: PNRR, în impas. Reformele promise, întârziate aproape un an
Sursa foto: gov.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Iul 2023   •   17:04

Organizația non-guvernamentală a adresat o serie de întrebări Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE) cu privire la stadiul implementării PNRR și utilizarea fondurilor alocate României. În răspunsul oficial, MIPE a recunoscut că România a depășit termenul limită pentru depunerea cererii de plată numărul 3, stabilit pentru data de 30 iunie 2023. Potrivit informațiilor furnizate de MIPE, din cele 79 de jaloane incluse în cererea de plată nr. 3, 16 nu au fost realizate. Patru dintre acestea trebuiau finalizate încă din septembrie 2022, inclusiv unele aspecte cheie precum îmbunătățirea infrastructurii educaționale.

Pe lângă acestea, alte 12 jaloane, ce aveau ca termen de realizare 31 decembrie 2022, tot nu au fost realizate. Acestea includ aspecte de guvernanță corporativă, eficiență energetică, pensiile speciale și calitatea serviciilor medicale. În ceea ce privește cererea de plată nr. 3, MIPE estimează că aceasta va fi transmisă Comisiei Europene până la sfârșitul lunii septembrie 2023, cu o întârziere de trei luni. Mai mult, din fondurile deja obținute, 85 % din bani au rămas necheltuiți.

Planul pentru independența energetică a României stagnează

În plus, Guvernul nu a reușit să trimită Comisiei Europene planul de eficiență energetică al României, RePowerEU, prin care România ar putea primi 1,4 miliarde de euro pentru creșterea gradului de independență energetică. MIPE a admis că nu știe când va fi finalizat acest plan și a anunțat că forma finală a capitolului RePowerEU va fi transmisă Comisiei Europene după definitivarea negocierilor.

Toate aceste întârzieri și lipsa de claritate în implementarea PNRR ridică îngrijorări serioase cu privire la capacitatea țării de a gestiona și utiliza eficient fondurile europene alocate. FACIAS aduce în prim plan nevoia de o monitorizare mai atentă a progresului și a transparenței în gestionarea acestor fonduri.

×
Subiecte în articol: PNRR FACIAS
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close