Antena 3 CNN Politică Politicienii cu vise de miniştri caută locuri călduţe la Senat

Politicienii cu vise de miniştri caută locuri călduţe la Senat

Politicienii cu vise de miniştri caută locuri călduţe la Senat
15 Dec 2008   •   19:19

Partidele parlamentare au decis luni în cea mai mare parte cine va conduce grupurile de la Senat și de la Camera Deputaților. Cu câteva excepții însă. La nivelul grupurilor senatorilor PSD și PD-L lucrurile nu au fost încă tranșate.Potrivit unor surse din ambele formațiuni poltice se așteaptă definitivarea listelor ministeriabililor care vor face parte din viitorul guvern. Pînă atunci nume ca Ilie Sârbu și Radu Berceanu și-au manifestat interesul pentru poziția de lideri de grup, în cazul în care nu vor figura pe lista finală de miniștri ai noului Guvern
Potrivit acelorași surse, Sârbu este susținut din spate de Mircea Geoană care vrea astfel să contracareze o eventuală candidatură a colegului Miron Mitrea, un alt nume vehiculat pentru acest post.Un alt nume vehiculat este cel al senatorului Gheorghe Pop, un apropiat al lui Mircea Geoană și un pion bun în eforturile acestuia de a contracara influența crescândă în partid a lui Mitrea.
La Camera Deputaților, lucrurile sunt mai clare. Viorel Hrebenciuc a fost reconfirmat de colegi în fruntea grupului deputaților social-democrați, iar pentru colegul Adrian Năstase a fost rezervat un post de vicepreședinte al Camerei, o funcție similară fiind de dorit și pentru conservatorul Daniela Popa.
Ioan Oltean a devenit liderul de grup al parlamentarilor PD-L, el pierzând, potrvit unor surse din partid, șansa de a deveni președinte al Camerei. Favoriți pentru această funcție sunt dați Roberta Anastase și Daniel Buda, ultimul fiind desemnat și ca vicelider de grup, alături de Gheorghe Albu.
La rândul lor, parlamentarii liberali au decis, în sedința grupului parlamentar, ca cei doi candidați ai PNL pentru șefia Senatului și a Camerei să fie Crin Antonescu si Bogdan Olteanu, cei doi fiind propuși și pentru funcțiile de vicepreședinte pe care ar urma să le primească în conformitate cu algoritmul politic. La nivel de grup, Călin Popescu Tăriceanu va ocupa șefia deputaților liberali,după ce l-a învins la voturi pe contracandidatul său, Ludovic Orban, în timp ce liberalul Puiu Hașotti va ocupa aceeași calitate la Senat.
Liberalii mai speră să primească o funcție de chestor la nivelul celor două Camere, care ar urma să fie schimbată cu un post de secretar în ultimele cinci sesiuni ale noii legislaturi. Pentru poziția de chestor este preferat Dan Motreanu, iar pentru cea de secretar Mihai Voicu. La Senat, Antonescu va urma să fie propus pentru funcția de vicepreședinte, Cornel Popa pentru cea de secretar, iar Dan Radu Rușanu pentru calitatea de chestor.
Și parlamentarii Uniunii și-au ales liderii de grup. La Senat, președintele UDMR Marko Bela a luat locul colegului Attila Verestoy, iar deputatul Marton Arpad va conduce în continuare grupul de la Cameră.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: nominalizari parlament
Parteneri
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români
x close