Antena 3 CNN Politică Politizarea administraţiei locale, proiect de lege pe masa Senatului

Politizarea administraţiei locale, proiect de lege pe masa Senatului

Politizarea administraţiei locale, proiect de lege pe masa Senatului
Sursa foto: senat
25 Feb 2009   •   19:49

Funcţionarii publici ar putea fi din nou membri de partid. O lege care propune politizarea anumitor funcţii publice, printre care şi cea de prefect, aşteaptă votul în Senat. Şi totuşi, secretarul executiv PD-L, Mircea Toader spune că nu se umblă la legea prefecţilor care rămân în continuare înalţi funcţionari publici. Însă, potrivit propunerii legislative, unii funcţionari publici ar fi numiţi de Guvern, pentru un mandat de maximum 4 ani, cu toate că depolitizarea instituţiei prefectului a fost una din obligaţiile asumate de România pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Iniţiatorii legii - un social democrat şi un democrat liberal - susţin că politizarea administraţiei locale ar uşura aplicarea programului de guvernare. În plus, s-ar putea găsi mai uşor oameni competenţi, remarcaţi în partid. De cealaltă parte, Opoziţia arată cu degetul alianţa guvernamentală care ar vrea astfel să îşi fidelizeze clientela politică.
Mircea Toader, secretarul executiv al PD-L spune că asumarea politică ar face instituţiile publice să funcţioneze mai bine. Deputatul respinge posibilitatea ca prefecturile să fie influenţate de politizarea din alte instituţii ale administraţiei locale.
Înainte să ajungă proiect de lege în Senat, Guvernul a vrut să emită o ordonanţă de urgenţă prin care unele funcţii publice să fie asumate politic. Indiferent că vine de la Executiv sau trece prin Parlament, decizia de politizare a funcţiilor publice nu respectă reglementările europene.
Antena 3

×
Subiecte în articol: proiect de lege Senatul Romaniei
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close