Antena 3 CNN Politică Politologul Bogdan Duca, după votul moțiunii: Dacă va fi numit premier, Ludovic Orban va fi un premier de sacrificiu

Politologul Bogdan Duca, după votul moțiunii: Dacă va fi numit premier, Ludovic Orban va fi un premier de sacrificiu

Politologul Bogdan Duca, după votul moțiunii: Dacă va fi numit premier, Ludovic Orban va fi un premier de sacrificiu
Sursa foto: foto: Agerpres
de Ina Maria Stoica    |    11 Oct 2019   •   15:10

Moțiunea de cenzură s-a încheiat, iar Guvernul Dăncilă a fost demis. După aproape doi ani de guvernare, Viorica Dăncilă își încheie mandatul de premier. Alegeri anticipate, guvern tehnocrat sau un guvern liberal condus de Ludovic Orban sunt cele mai discutate subiecte în spațiul public, însă președintele Klaus Iohannis preferă un guvern PNL.

Politologul Bogdan Duca, o voce critică în spațiul politic din România, spune că unica soluție pragmatică politică în momentul actual sunt alegerile anticipate.

 „Unica soluție pragmatică politică a celor care au dărâmat Guvernul. Cel puțin pentru PNL și USR aceasta ar fi cea mai bună soluție în momentul acesta. În sensul în care pot să maximizeze și procentele pe care le au și nu riscă să se erodeze de la Guvernare pentru un an și câteva luni în timpul anului electoral. Însă, e puțin probabil să se ajungă aici pentru că nu se poate promite nimic esențial parlamentarilor din PRO România, din ALDE și UDMR. PNL și USR vor avea mai multe procente decât ce au acum, putând să le promită parlamentarilor lor locuri eligibile. Ar fi unica soluție pragmatică”, a subliniat Bogdan Duca.

Victor Ponta, cel mai efervescent adversar al fostului premier Dăncilă în discursul politic, pare cel mai câștigat în momentul de față.

 „Victor Ponta are de câștigat. În câteva luni ar putea prelua PSD-ul. Foarte mulți din PSD vor migra către PRO România. Eu cred că există posibilitate și probabil deja au început negocierile ca Ponta să discute foarte serios întoarcerea sa în PSD și preluarea acestuia”, a mai spus politologul. 

În cazul retragerii Vioricăi Dăncilă din cursa pentru prezidențiale, Bogdan Duca consideră că lucrul acesta ar însemna în primul rând o lovitură dată partidului. 

„Dacă se va retarage din cursa pentru prezidențiale, va fi o lovitură partidului în primul rând. Ar fi o lovitură năucitoare, dezastruoasă pentru PSD retragerea candidatului cu câteva zile înainte de începerea campaniei electorale. Cred că Viorica Dăncilă va rămâne candidat, va fi o campanie electorală în jurul ei, fără prea mare efort și se vor pregăti cuțitele pentru zilele de după. Problema cea mai dificilă pentru PSD în momentul de față e că nu a ieșit la timp de la guvernare, ci iese în plină campanie pentru prezidențiale, riscând un risc real ca PSD să nu intre în turul doi. Ceea ce ar fi un lucru inedit în acești 30 de ani de democrație postcomunistă”, a mai adăugat acesta.

În ceea ce-l privește pe actualul președinte, Klaus Iohannis, Bogdan Duca susține că indiferent de ce se va întâmpla pe scena politică, acesta are scaunul asigurat la Cotroceni pentru cel de-al doilea mandat.

„În turul doi va avea un scor care îl va legitimiza. Să vedem și care va fi prezența la vot. Dar strict pe procente probabil se va ajunge în jur de 60% de procente. Al treilea candidat, oricare ar fi, îl va susține. Dacă va fi Iohannis cu Barna, PSD îl va susține pe Iohannis, dacă va fi Iohannis cu Dăncilă, Barna și USR îl vor susține pe Iohannis. Un scor care îi va legitimiza foarte bine mandatul”, spune analistul.

Așa cum președintele a susținut că ne îndreptăm către un Guvern PNL fără a nominaliza totuși un nume de premier, cel mai sigur, Ludovic Orban este cel care ar urma să fie desemnat.

„Ludovic Orban  dacă va fi numit premier si va fi un premier de sacrificiu. Povestea Orban se va încheia destul de repede. Se va încheia în 2020 și va ieși definitiv din politică. Cea mai bună soluție este în momentul de față un premier tehnocrat care cumva să reușească să strângă susținerea tuturor partidelor politice. Chiar și a PSD-ului, sau a unor parlamentari PSD. E clar că Iohannis are al doilea mandat securizat. Klaus Iohannis în acest moment nu mai poate fi afectat de nimeni și de nimic. Doar de un scandal care să apară inopinat pe un alt subiect. Problema se poate pune în perspectiva lui 2020. Să nu uităm experiența Cioloș. După ce a fost pus Guvernul Dacian Cioloș pe un fond foarte puternic anti-PSD, într-un an de zile s-au răsturnat valurile norocului. Și PSD a câștigat 47%. Nici PNL, nici USR nu se întrec în promisiuni electorale, care iar, din punctul meu de vedere e îngrijorător”, a mai susținut acesta.

 

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close