Antena 3 CNN Politică Ponta a vorbit cu Băsescu despre participarea la CE: Ne-am înţeles că nu ne-am înţeles, mai discutăm

Ponta a vorbit cu Băsescu despre participarea la CE: Ne-am înţeles că nu ne-am înţeles, mai discutăm

Ponta a vorbit cu Băsescu despre participarea la CE: Ne-am înţeles că nu ne-am înţeles, mai discutăm
Sursa foto: Foto: Mediafax
de M.Z.    |    16 Mai 2012   •   23:13

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre nivelul la care România trebuie să fie reprezentată la următorul Consiliu European, dar că nu s-a înţeles cu şeful statului şi că urmează ca această discuţie să continue.

"Ne-am înţeles că nu ne-am înţeles pe această temă. Rămâne să discutăm în continuare", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

Premierul Ponta a anunţat, săptămâna trecută, că a avut deja o primă discuţie cu preşedintele Băsescu privind nivelul la care România să fie reprezentată la următorul Consiliu UE şi că şeful statului i-a spus că vrea să meargă în continuare la Bruxelles, discuţie care va continua pentru a evita "o situaţie ridicolă".

Consilierul prezidenţial pentru afaceri strategice, securitate şi politică externă, Iulian Chifu a declarat că, în lipsa unei rezolvări prin dialog între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, problema reprezentării la Consiliul European poate ajunge şi la Curtea Constituţională.

În replică, Preda a declarat că România poate fi reprezentată la summiturile UE, ca orice alt stat european, de şeful de stat sau de şeful Guvernului. El a menţionat că până acum România a fost reprezentată de către preşedinte şi că regulamentul îi permite acestuia să fie însoţit de un ministru, care poate fi şi primul-ministru.

Conform Constituţiei, preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. De asemenea, preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil.

Tot Constituţia stipulează că, Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice.


×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close