x close

Ponta: Avem semnale că un stat sau două vor cere amânarea aderării României la Schengen

de A.M.P    |    01 Mar 2013   •   22:19
Ponta: Avem semnale că un stat sau două vor cere amânarea aderării României la Schengen Foto: Agerpres

România are semnale că există o mare probabilitate ca aderarea României la spaţiul Schengen să fie din nou amânată, pentru luna octombrie, la solicitarea unuia sau a două state, a declarat premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.

Ponta a explicat la un post de televiziune că argumentul oficial va fi legat de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţie, dar că există şi temerea că, după aderarea la Schengen, foarte mulţi cetăţeni români şi bulgari vor emigra spre alte state.
   
"Preşedintele ştie foarte bine politică europeană, cum încep să ştiu acum-  şi ştie foarte bine - că decizia care se va lua miercuri privind Schengen-ul nu are legătură cu nimic din ce se întâmplă în România. Are legătură, în cele din urmă, cu modul în care miniştrii de Interne şi anumite guverne văd faţă de propria lor opinie publică această idee răspândită de mass-media europeană, că se ridică Schengen şi o să vină toţi românii şi bulgarii. Nu-i corectă percepţia. Până la urmă, decizia care se va lua miercuri e o decizie politică, este luată de nişte miniştri politici din nişte guverne politice. Aşa încât, scrisoarea dintre noi a fost un joc intern, n-are nicio legătură", a spus Ponta.
   
Întrebat dacă acest lucru înseamnă că decizia care va fi luată miercuri este că României nu i se va accepta aderarea la Schengen, Ponta a răspuns că există opinia unei ţări sau a două ţări din spaţiul Schengen care nu vor bloca intrarea, dar care vor cere ca decizia să fie luată în următorul Consiliu, din luna octombrie.
   
"Deci, o nouă amânare", a adăugat Ponta.
   
Întrebat dacă are semnale că e o mare probabilitate în acest sens, premierul a spus că aceleaşi semnale le are şi preşedintele.
   
"Înainte să scrie scrisorea, ştia foarte clar că acea ţară, acele ţări care ne mai amână habar n-au nici cine e Fenechiu, nici cine e doamna Hăineală (...) În primul rând, nu ştie nici preşedintele, nu ştiu nici eu sută la sută că miercuri o să ne amâne din nou. Ştie şi preşedintele, aşa cum ştiu şi eu, cum ştie şi Corlăţean, care este ţara sau ţările care cer amânare. Ştie preşedintele, cum ştiu şi eu că acea ţară sau acele ţări pot în extremis să fie convinse să nu se opună, printr-o decizie politică. Într-adevăr, cumva, preşedintele, furând startul, a zis dacă iese bine, iese bine, bravo; dacă iese prost, ia să zic eu că e din cauza Guvernului!", a afirmat Ponta.
   
Marţi, premierul Ponta a afirmat că, în cazul unei decizii negative privind aderarea României la Schengen în martie, va relua eforturile de integrare pentru octombrie, arătând că, spre deosebire de preşedintele Băsescu, el are destui ani în faţă pentru rezultate, nu pentru a contabiliza doar eşec după eşec

   

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati