Antena 3 CNN Politică Ponta: Băsescu a ratat absolut toate ţintele. MCV avem, în Schengen nu am intrat, nu suntem nici măcar aproape de euro, deci eşec pe linie

Ponta: Băsescu a ratat absolut toate ţintele. MCV avem, în Schengen nu am intrat, nu suntem nici măcar aproape de euro, deci eşec pe linie

Ponta: Băsescu a ratat absolut toate ţintele. MCV avem, în Schengen nu am intrat, nu suntem nici măcar aproape de euro, deci eşec pe linie
Sursa foto: Foto: Agerpres
02 Mar 2013   •   14:41

România se va putea integra mai repede în Europa şi îi va fi cu atât mai bine cu cât preşedintele Traian Băsescu va tăcea şi nu va mai făcea scandal, deoarece acesta a ratat toate obiectivele pe care şi le-a propus şi a înregistrat doar un eşec pe linie, a declarat premierul Ponta pentru agenţia Mediafax.
   
"Legat de reacţia domnului preşedinte Băsescu, cred că de câte ori tace şi nu mai face scandal de atâtea ori este mai bine pentru România, pentru că în cei 9 ani în care domnul preşedinte Băsescu s-a ocupat, mai mult sau mai puţin constituţional, de relaţiile României în Europa a ratat absolut toate ţintele: avem MCV în continuare, nu am intrat în Schengen, nu suntem nici măcar aproape de euro, deci eşec pe linie pentru domnul preşedinte Băsescu. Cu cât tace şi cu cât face mai puţin scandal, cu atât Guvernul României şi România au şanse să se integreze mai repede şi mai bine în Europa. Scandalul din ultimii 8-9 ani ne-a adus doar eşec, cred că acum Guvernul trebuie să aibă o altă strategie, mai eficientă şi mai demnă privind relaţiile noastre europene", a spus premierul Victor Ponta pentru MEDIAFAX.
   
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că o eventuală nouă decizie de amânare a aderării României la Schengen la Consiliul JAI de săptămâna viitoare va afecta "credibilitatea procesului", iar ţara noastră ar putea să nu mai fie interesată şi doar să aştepte o invitaţie de la UE.
   
Într-o precizare a purtătorului de cuvânt al şefului statului se arată că afirmaţiile ministrului Titus Corlăţean potrivit cărora, în cazul în care aderarea României la spaţiul Schengen va fi amânată din nou cu prilejul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 7-8 martie, România nu mai este interesată de acest proces, "reprezintă strict opinia personală a ministrului Afacerilor Externe şi pot fi considerate cel mult o propunere de poziţionare".

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, se delimitează de aceste afirmaţii şi reiterează faptul că România îşi menţine întregul interes pentru aderarea la spaţiul Schengen cât mai curând", precizează Bogdan Oprea.
   
De asemenea, preşedintele Traian Băsescu îl invită pe ministrul Titus Corlăţean "să renunţe la afirmaţii de acest gen pentru a nu crea o percepţie falsă în rândul statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la agenda europeană a României".
   
Şeful statului "îi cere, în schimb, să acţioneze pentru îndeplinirea cu prioritate a tututor condiţiilor directe si indirecte legate de acest proces".
   
Vineri seara, premierul Victor Ponta a declarat că România are semnale că există o mare probabilitate ca aderarea României la spaţiul Schengen să fie din nou amânată, pentru luna octombrie, la solicitarea unei ţări sau a două state care nu vor bloca aderarea, ci vor cere ca decizia să fie luată în toamnă.
   
El a explicat că argumentul oficial va fi legat de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţie, dar că există şi temerea că, după aderarea la Schengen, foarte mulţi cetăţeni români şi bulgari vor emigra spre alte state.
   
"Preşedintele ştie foarte bine politică europeană, cum încep să ştiu acum-  şi ştie foarte bine - că decizia care se va lua miercuri privind Schengen-ul nu are legătură cu nimic din ce se întâmplă în România. Are legătură, în cele din urmă, cu modul în care miniştrii de Interne şi anumite guverne văd faţă de propria lor opinie publică această idee răspândită de mass-media europeană, că se ridică Schengen şi o să vină toţi românii şi bulgarii. Nu-i corectă percepţia. Până la urmă, decizia care se va lua miercuri e o decizie politică, este luată de nişte miniştri politici din nişte guverne politice. Aşa încât, scrisoarea dintre noi a fost un joc intern, n-are nicio legătură", a spus Ponta.
   
Întrebat dacă acest lucru înseamnă că decizia care va fi luată miercuri este că României nu i se va accepta aderarea la Schengen, Ponta a răspuns că există opinia unei ţări sau a două ţări din spaţiul Schengen care nu vor bloca intrarea, dar care vor cere ca decizia să fie luată în următorul Consiliu, din luna octombrie.
   
"Deci, o nouă amânare", a adăugat Ponta.
   
Întrebat dacă are semnale că e o mare probabilitate în acest sens, premierul a spus că aceleaşi semnale le are şi preşedintele.
   
"Înainte să scrie scrisorea, ştia foarte clar că acea ţară, acele ţări care ne mai amână habar n-au nici cine e Fenechiu, nici cine e doamna Hăineală (...) În primul rând, nu ştie nici preşedintele, nu ştiu nici eu sută la sută că miercuri o să ne amâne din nou. Ştie şi preşedintele, aşa cum ştiu şi eu, cum ştie şi Corlăţean, care este ţara sau ţările care cer amânare. Ştie preşedintele, cum ştiu şi eu că acea ţară sau acele ţări pot în extremis să fie convinse să nu se opună, printr-o decizie politică. Într-adevăr, cumva, preşedintele, furând startul, a zis dacă iese bine, iese bine, bravo; dacă iese prost, ia să zic eu că e din cauza Guvernului!", a afirmat Ponta.
   
Marţi, premierul Ponta a afirmat că, în cazul unei decizii negative privind aderarea României la Schengen în martie, va relua eforturile de integrare pentru octombrie, arătând că, spre deosebire de preşedintele Băsescu, el are destui ani în faţă pentru rezultate, nu pentru a contabiliza doar eşec după eşec.

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close