Antena 3 CNN Politică Ponta: Delegaţia FMI nu va veni în România până nu avem buget

Ponta: Delegaţia FMI nu va veni în România până nu avem buget

Ponta: Delegaţia FMI nu va veni în România până nu avem buget
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    04 Dec 2013   •   15:57
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că delegaţia FMI nu va veni în România decât după promulgarea proiectului de buget pe 2014, arătând că Guvernul nu va adresa o invitaţie în acest sens până la data promulgării.
 
"Delegaţia FMI nu va veni în România până nu avem buget. Nu există o dată fixă a delegaţiei. Delegaţia FMI şi a Comisiei Europene vine la invitaţia Guvernului şi noi nu vom adresa nicio invitaţie decât după ce avem buget şi începem execuţia bugetului, pentru că altfel nu avem ce discuta", a spus Ponta, potrivit Mediafax.
 
El a adăugat că reprezentanţii FMI nu sunt la dispoziţia "hachiţelor" unui om politic din România, ca să stea pe drum toată ziua între Washington şi Bucureşti, şi că, în lipsa unui buget promulgat, aceştia nu ar avea ce să evalueze de fapt.
 
"Au fost o dată aici, au bătut palma, ne-am înţeles, am semnat. Deci nu vin acum, nu sunt la dispoziţia hachiţelor unui om poitic din România, toată ziua-s pe drum de la Washington la Bucureşti. Deci nu vor fi la Bucureşti, nu va fi misiune de evaluare decât după ce avem buget şi după ce începem implementarea măsurilor fiscale şi bugetare, pentru că altfel nu au ce să evalueze", a spus Ponta.
 
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, că a decis să nu aprobe Memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi. El a menţionat că a informat FMI în legătură cu poziţia sa faţă de problema accizei la carburanţi şi a spus că la vizita delegaţiei Fondului din ianuarie se poate renegocia acest punct.
 
FMI a comunicat că aşteaptă ca autorităţile române să decidă dacă doresc să modifice măsurile necesare pentru a atinge ţinta de deficit bugetar pe 2014 înainte de a transmite memorandumul Consiliului Executiv al instituţiei financiare internaţionale.
 
Consiliul Director al FMI a aprobat la finele lunii septembrie un nou acord stand-by cu România, cu o durată de doi ani, în valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.
 
Board-ul FMI a avizat în iunie, cu trei derogări, ultimele evaluări ale precedentului acord. Acordul României cu FMI şi UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autorităţile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri, după o înţelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnată în 2009 şi încheiată în 2011.

Parlamentul a adoptat, miercuri, bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat pe anul 2014, iar Guvernul aşteaptă acum mutarea lui Traian Băsescu - preşedintele a anunţat deja că va retrimite bugetul la parlament. Iar Victor Ponta l-a rugat doar să o facă rapid, să nu aştepte expirarea termenului de 20 de zile. 
 
Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi.

×
Subiecte în articol: Victor Ponta FMI buget2014
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close