Antena 3 CNN Politică Ponta, despre proiectul privind pensiile speciale: „E doar un exerciţiu jalnic de populism care ne face rău tuturor”

Ponta, despre proiectul privind pensiile speciale: „E doar un exerciţiu jalnic de populism care ne face rău tuturor”

Preşedintele PRO România, Victor Ponta, afirmă că nu susţine proiectul de lege care vizează eliminarea pensiilor speciale, excepţie făcând cele destinate militarilor şi structurilor din cadrul MAI, pe care-l consideră "un exerciţiu jalnic de populism care face rău tuturor".

Ponta, despre proiectul privind pensiile speciale: „E doar un exerciţiu jalnic de populism care ne face rău tuturor”
Sursa foto: Foto: Facebook/Victor Ponta
18 Dec 2019   •   13:38

"Când iei o decizie atât de importantă - 'Măsoară de 7 ori şi taie o dată'. Speriaţi de presiunea populistă din partea USR, cei de la PNL şi PSD nu au măsurat deloc - au tăiat ca în 2010 şi o să fie necesar să repare de 7 ori. Soluţia de azi este populistă, neprofesionistă, neserioasă, nedreaptă, inaplicabilă şi neconstituţională. (...) PNL şi PSD au vrut doar imagine publică (sau, mai bine zis, să nu piardă imagine publică dacă se opun) - însă aici este vorba de viaţa oamenilor şi de drepturi fundamentale - nu au avut grijă să procedeze atent şi corect. Au făcut o mare nedreptate unor oameni şi categorii profesionale - aviatorii şi personalul navigant (care au o uriaşă responsabilitate şi condiţii speciale de muncă). Distrug Tarom şi şcoala românească de aviaţie. O mare nedreptate şi pentru ambasadorii care au reprezentat România cu cinste şi care o să aibă pensii de trei ori mai mici decât personalul militar din ambasade", scrie Victor Ponta, miercuri, pe Facebook.

Potrivit fostului premier, cei care susţin respectivul proiect de lege transmit un mesaj negativ unor categorii profesionale şi instituţii importante "de la care se aşteaptă şi se cere să aplice legea: magistraţi, grefieri şi controlori ai Curţii de Conturi".

"USR şi PNL vorbesc despre 'rule of law' şi schimbă peste noapte şi fără să îi consulte tocmai legea care îi priveşte. De ce sunt importanţi doar pensionarii din Ministerul de Interne şi cei din Ministerul Justiţiei nu; toţi sunt importanţi! Nu trebuie să faci discriminări şi nu trebuie să ataci drepturi deja câştigate", spune Ponta.

El face referire şi la modul în care acest proiect legislativ ar afecta parlamentarii, prin crearea unei diferenţe între europarlamentari, care ar primi pensie specială, şi deputaţii şi senatorii din Parlamentul român, care nu vor avea astfel de beneficii.

"De ce Cioloş, Stolojan şi Băsescu iau pensie specială? (...) Nu poţi să spui la Bucureşti ceva şi la Bruxelles invers", adaugă Ponta.

El mai critică faptul că nu a fost rezolvată "problema echităţii sociale" şi că nu există un "argument financiar" pentru o astfel de iniţiativă.

"Au desfiinţat pensii mari şi mici - şi au păstrat în vigoare pensii mari şi mici. Este nedrept să spui că unii oameni merită pensia mare specială şi alţii nu o merită nici pe cea mică dacă este specială - noi am adoptat legile şi toţi pensionarii se consideră îndreptăţiţi în mod legitim. Nu s-a rezolvat nimic din problema bugetară - din 160.000 de beneficiari de pensii militare şi de serviciu au desfiinţat 5.000 (restul continuă tot fără criteriul contributivităţii). Din 9 miliarde lei impact bugetar se reduce cheltuiala publică imediată cu maxim 7%. Deci argumentul financiar nu există", susţine liderul PRO România.

Ponta consideră că PSD şi PNL "se bazează" pe faptul că CSM va contesta legea la CCR şi va câştiga, în baza deciziilor şi practicii deja existente a Curţii, însă acest lucru va arăta că Parlamentul "este făcut din oameni neprofesionişti şi populişti care adoptă legi neconstituţionale - iar oamenii vor acuza că au fost păcăliţi că se desfiinţează pensiile speciale".

Fostul premier mai crede că, în cazul în care acest proiect va intra în vigoare, cei afectaţi se vor adresa instanţelor şi vor avea câştig de cauză.

"Ministrul Cătălin Predoiu ştie foarte bine că drepturi stabilite de lege şi neacordate de diverse guverne au dus în 2010-2012 la procese câştigate de magistraţi, profesori şi funcţionari publici - şi s-au plătit ca hotărâri judecătoreşti sume mai mari cu dobânzi şi alte cheltuieli!", adaugă Ponta.

El face referire şi la o soluţie propusă de PRO România, şi anume impozitarea suplimentară a tuturor pensiilor mari şi plafonarea acestora "pe o perioadă rezonabilă de timp".

"Azi, proiectul de lege care trebuie votat este doar un exerciţiu jalnic de populism care ne face rău tuturor!", conchide Victor Ponta.

Marţi, comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor a adoptat raport favorabil pentru proiectul de lege care vizează eliminarea pensiilor speciale, excepţie făcând cele destinate militarilor şi structurilor din cadrul MAI.

Raportul a fost adoptat cu un singur vot împotrivă şi trei abţineri.

Astfel, ar urma să fie eliminate pensiile de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor, funcţionarii publici cu statut special, funcţionarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic şi consular al României, membrii Curţii Constituţionale şi pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

Prevederile nu ar urma să se aplice angajaţilor Ministerului Apărării, Ministerului de Interne, celor din serviciile secrete, poliţiştilor de penitenciar.

În baza unui amendament propus de deputatul independent Adrian Dohotaru au fost eliminate indemnizaţiile pentru limită de vârstă pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii judeţene.

Totodată, la propunerea preşedintelui comisiei, Adrian Solomon (PSD), a fost adoptat şi un amendament care vizează eliminarea rentei viagere pentru sportivi şi artişti, dar şi a indemnizaţiei de 50% pentru ziariştii care au ieşit la pensie, membri ai unor asociaţii de profil. Social-democratul a precizat însă că nu va susţine prevederile respective în plen.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Victor Ponta
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close