Antena 3 CNN Politică Ponta îi cere lui Băsescu "bruma de raţiune pe care nu o are în ultima perioadă", ca să poată fi mărite pensiile şi salariile

Ponta îi cere lui Băsescu "bruma de raţiune pe care nu o are în ultima perioadă", ca să poată fi mărite pensiile şi salariile

Ponta îi cere lui Băsescu "bruma de raţiune pe care nu o are în ultima perioadă", ca să poată fi mărite pensiile şi salariile
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    04 Dec 2013   •   15:46
Premierul Victor Ponta a cerut, miercuri, de la preşedintele Traian Băsescu, "acea brumă de raţiune pe care nu o are în ultima perioadă", să promulge Legea bugetului asigurărilor sociale, pentru a putea fi mărite pensiile şi salariile.
 
Ponta a spus că pensiile şi salariile pot fi majorate de la 1 ianuarie doar dacă şeful statului promulgă Legea bugetului asigurărilor sociale şi retrimite Parlamentului doar bugetul de stat pe 2014.
 
"Există o singură variantă raţională pentru preşedinte şi poate că în al treisprezecelea ceas va găsi acea brumă de raţiune pe care din păcate nu o are în ultima perioadă: poate să promulge bugetul asigurărilor sociale - că sunt două legi separate - poate să promulge Legea bugetul asigurărilor sociale şi atunci, da, pot să dau pensiile mărite chiar de la 1 ianuarie şi eventual să retrimită bugetul ca să-şi facă omul ambiţia, să nu pară că e slab şi să critice cine ştie, doamna Udrea, că e prea slab", a explicat Ponta.
 
Întrebat dacă i-a cerut preşedintelui Traian Băsescu să pună în aplicare acest scenariu la întâlnirea de marţi seara, Ponta a răspuns negativ, arătând că a realizat în acest moment această variantă.
 
"Nu, chiar acest scenariu nu. Acum am realizat, din punct de vedere procedural, dacă spune că se pot da pensiile mărite. Nu se pot da decât dacă domnia sa promulgă Legea bugetului asigurărilor sociale şi retrimite doar Legea bugetului", a spus Ponta.
 
Iniţial, Ponta a spus că Băsescu "minte" atunci când afirmă că Guvernul poate opera majorările promise fără ca bugetul să fie aprobat.
 
Solicitat să comenteze faptul că preşedintele susţine că şi fără buget se pot opera acele majorări promise de salarii, Ponta a răspuns: "Preşedintele din păcate minte. Nu pot să îl acuz că nu ar şti, ştie foarte bine că, atât timp cât nu am baza legală, cum pot să măresc un salariu sau o pensie dacă nu am baza legală? Baza legală este Legea bugetului sau Legea bugetului asigurărilor sociale".
 
El a revenit şi a precizat că pensiile şi salariile pot fi majorate de la 1 ianuarie doar în varianta în care preşedintele Traian Băsescu promulgă Legea bugetului asigurărilor sociale şi retrimite Parlamentului doar bugetul de stat pe 2014.
 
Ponta: Doar în dictaturi şi ţări subdezvoltate preşedintele îşi dă cu părerea pe buget
 
De asemenea, Ponta a mai spus că nicăieri în Europa regele, regina sau preşedintele nu îşi dă cu părerea pe bugetul statului, el arătând că acest lucru se întâmplă doar în dictaturi şi în ţări subdezvoltate.
 
"Până la urmă, în toate ţările europene, inclusiv în România, până în acest an, dezbaterea bugetului este atributul puterii şi al opoziţiei în Parlament. Nicăieri în Europa nu există regele, regina, preşedintele să participe, să se uite pe capitole bugetare, să îşi dea cu părerea unde trebuie să tăiem. Ăsta e un lucru care nu se întâmplă decât în dictaturi şi în ţări subdezvoltate", a susţinut Ponta.
 
El a precizat că, după ce a fost votat miercuri de către Parlament, bugetul va pleca la preşedinte şi, după ce şeful statului îl va retrimite, Legislativul se va mobiliza şi îl va revota. 
 
"Domnia sa, cum îl cunoaştem, nici nu cred că-l va citi. Cred că îl va retrimite doar aşa ca să arate că degeaba vor 20 de milioane de oameni ceva, el vrea altceva. Parlamentul e mobilizat şi parlamentarii vor reveni pentru a revota, după care, sunt absolut convins, preşedintele nu va încălca Constituţia încă o dată şi îl va promulga", a spus Ponta.
 
El a arătat că proiectul de buget reprezintă concepţia politică a USL, cu care s-a candidat în alegeri.
 
"Bugetul reflectă până la urmă programul nostru politic cu care am candidat în alegeri. Este un buget care nu prevede nicio tăiere de la nimeni, ci practic fiecare categorie importantă primeşte câte ceva în plus. De asta - i-am explicat ieri şi preşedintelui - suntem oponenţi politici. Dacă gândeam ca domnia sa, cum a gândit domnul Băsescu în 2010-2011, nu eram oponenţi politic, eram şi noi pe la PDL sau pe la alt partid. Gândim altfel decât domnia sa şi de aceea oamenii ne-au votat şi de aceea acest buget reflectă concepţia noastră", a spus Ponta.

Parlamentul a adoptat, miercuri, bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat pe anul 2014, iar Guvernul aşteaptă acum mutarea lui Traian Băsescu - preşedintele a anunţat deja că va retrimite bugetul la parlament. Iar Victor Ponta l-a rugat doar să o facă rapid, să nu aştepte expirarea termenului de 20 de zile. 
 
Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi.

×
Subiecte în articol: buget2014 Victor Ponta
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close