Antena 3 CNN Politică Ponta: Noul acord al României cu FMI va fi de 3-5 miliarde euro şi va fi convenit până în toamnă

Ponta: Noul acord al României cu FMI va fi de 3-5 miliarde euro şi va fi convenit până în toamnă

Ponta: Noul acord al României cu FMI va fi de 3-5 miliarde euro şi va fi convenit până în toamnă
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    18 Iul 2013   •   13:13
România va conveni, până în această toamnă, un nou acord preventiv cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, cu o valoare de 3 - 5 miliarde euro şi cu mai puţine condiţii decât cele două înţelegeri anterioare, a declarat premierul Victor Ponta, într-un interviu acordat la Bucureşti agenţiei Bloomberg.
 
Termenii noului acord se vor concentra pe consolidarea companiilor de stat şi pe menţinerea disciplinei fiscale, a mai spus premierul.
 
"Va fi un acord îmbunătăţit... Nu vom avea un acord foarte detaliat, ca în trecut", a declarat Ponta, potrivit Mediafax.
 
El a adăugat că scăderea costurilor de finanţare ale statului român va continua după încheierea noului acord cu FMI şi că BNR va reduce, probabil, dobânda de politică monetară, aflată în prezent la minimul record de 5%.
 
O misiune a FMI se află la Bucureşti pentru discuţii privind un nou acord de împrumut cu România, autorităţile precizând anterior că doresc ca un nou acord să fie încheiat pentru o perioadă de doi ani.
 
Următorul acord cu România, de tip preventiv, va fi unul de consolidare macroeconomică şi de reforme structurale, urmărind în principal disciplina politicilor, şi va presupune privatizarea şi restructurarea unor companii de stat, a spus marţi, la Bucureşti, directorul general al FMI, Christine Lagarde.
 
Consiliul Director al FMI a avizat, la sfârşitul lunii iunie, cu trei derogări, ultimele evaluări ale acordului cu România. Acordul României cu FMI şi UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autorităţile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri, după o înţelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnată în 2009 şi încheiată în 2011.
 
Ultimul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, în continuarea acordului început în 2009, şi trebuia să fie finalizat în martie 2013. Boardul FMI a aprobat în martie cererea autorităţilor române de extindere cu trei luni a acordului, până la sfârştul lunii iunie, astfel încât Guvernul să aibă timp să reducă arieratele şi să adopte măsuri de îmbunătăţire a managementului companiilor de stat.

 

×
Subiecte în articol: acord cu FMI Victor Ponta
Parteneri
Vremea se răceşte brusc în România. Zonele vizate de alerta ANM
x close