Antena 3 CNN Politică Ponta şi sindicatele îi cer în scris lui Băsescu să nu promulge Legea pensiilor

Ponta şi sindicatele îi cer în scris lui Băsescu să nu promulge Legea pensiilor

Ponta şi sindicatele îi cer în scris lui Băsescu să nu promulge Legea pensiilor
Sursa foto: Foto: Intact Images
07 Oct 2010   •   13:20

Liderul PSD, Victor Ponta, i-a transmis, joi, preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare prin care îi cere să nu promulge Legea pensiilor. Potrivit Mediafax, Ponta susţine că, deşi a fost declarată constituţională, Legea a fost adoptată în mod fraudulos. Şi sindicatele i-au trimis preşedintelui o scrisoare similară, în care susţin că Sindicatele actul normativ confiscă românilor dreptul la pensie şi la o viaţă decentă.

Victor Ponta îi transmite lui Traian Băsescu faptul că, în calitatea sa de preşedinte al României, este nu doar chemat, ci obligat să vegheze la buna funcţionare a instituţiilor statului.

"Stimate domnule preşedinte, Curtea Constituţională a decis că Legea privind sistemul unitar de pensii publice respectă, pe fond, prevederile Constituţiei României. Aceasta este o decizie pe care Partidul Social Democrat o regretă, dar o acceptă. Însă, domnule preşedinte, această lege a fost adoptată în mod fraudulos, de către Camera Deputaţilor, cu concursul direct al preşedintelui acestui for, Roberta Alma Anastase", se arată în scrisoarea transmisă de Ponta.

"Dacă într-un stat se acceptă un astfel de abuz, atunci putem vorbi despre finalul de facto al statului de drept. Este datoria dumneavoastră ca în acest moment de maximă tensiune să faceţi un gest de reală responsabilitate politică şi să trimiteţi Legea privind sistemul unitar de pensii publice înapoi la Parlament, pentru ca aceasta să fie votată prin respectarea procedurilor şi a legii", precizează Ponta.

Ponta mai subliniază faptul că retrimiterea Legii la Parlament este "singura soluţie de a pune capăt suspendării statului de drept în România, din cauza fraudei fără precedent care s-a petrecut în Camera Deputaţilor".

"Dacă veţi refuza să luaţi o astfel de decizie - singura normală pentru respectarea legii - atunci veţi deveni părtaş la furtul legislativ prin care Legea privind sistemul unitar de pensii publice a trecut de Camera anterior menţionată a Parlamentului. Ca atare, vă veţi asuma conştient riscurile politice generate de această situaţie", îi mai scrie liderul social-democrat şefului statului.

Sindicaliştii cer modificarea Legii

Liderii sindicali i-au trimis şi ei o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, prin care îi cer să nu promulge Legea pensiilor. Aceştia precizează că actul normativ confiscă românilor dreptul la pensie şi la o viaţă decentă la sfârşitul carierei profesionale.

"Cel mai mare pericol pentru această categorie socială este că aceşti angajaţi au o speranţă de viaţă mai mică decât media naţională respectiv 51-52 de ani, iar a muta vârsta de pensionare pentru ei la 55 de ani, înseamnă a le lua dreptul la pensie", susţine vicepreşedintele "Cartel Alfa", Petru Dandea.

Cele cinci confederaţii sindicale solicită preşedintelui să nu promulge această Lege pentru că forma votată de Parlament are prevederi "abuzive" şi clauze "dezastruoase" care atentează la viaţa salariaţilor şi a pensionarilor actuali.

Curtea Constituţională a respins, miercuri, contestaţiile depuse de PSD şi PNL la Legea pensiilor, declarând astfel constituţional acest act normativ.

Antena3.ro


×
Subiecte în articol: scrisoare PSD Victor Ponta
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close