Antena 3 CNN Politică Ponta spune că are informaţii că pe manifestaţiile privind Roşia Montană s-au pliat interese externe

Ponta spune că are informaţii că pe manifestaţiile privind Roşia Montană s-au pliat interese externe

Ponta spune că are informaţii că pe manifestaţiile privind Roşia Montană s-au pliat interese externe
Sursa foto: Foto: gov.ro
de M.Z.    |    17 Sep 2013   •   23:28
Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi seara, că deţine informaţii conform cărora pe manifestaţiile normale în cazul Roşia Montană s-au "pliat" interese economice din afara ţării, pentru ca România să nu îşi redeschidă mineritul în ansamblu şi să nu fie independentă din punct de vedere al gazelor şi altor resurse naturale.
 
"Există un război economic care s-a pliat pe nişte manifestaţii normale, de bună-credinţă, care este, în baza informaţiilor pe care eu le deţin, din două direcţii: în mod sigur, există interese economice din afara României ca România să nu îşi redeschidă mineritul în ansamblu - nu vorbim doar de aur sau de cianuri, ci de minerit - şi ca România să nu fie independentă economic din punct de vedere al gazelor. E normal, cine vrea prin jurul nostru să avem gazele noastre, să nu le mai importăm, şi cine vrea să avem resurse naturale importante ? Nu cred că cineva vrea cu adevărat şi în mod clar există şi acest gen de influenţă", a spus Ponta la România TV, informează Mediafax.
 
Şeful Guvernului a precizat însă că majoritatea absolută a manifestanţilor din Piaţa Universităţii sunt de bună-credinţă.

Câteva zeci de persoane, majoritatea tineri, s-au adunat la fântâna de la Universitate din Capitală, marţi seară, în cea de-a 17-a zi a protestului faţă de proiectul minier de la Roşia Montană.

Protestatarii cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.
 
Pe 8 septembrie, peste 10.000 de oameni care se opun proiectului de la Roşia Montană au participat la un marş prin centrul Capitalei, blocând la final circulaţia în Piaţa Universităţii.
 
Proteste similare au avut loc duminică în mai multe oraşe din ţară, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Suceava, Buzău, Constanţa, Timişoara, Sibiu, Târgu Mureş şi Braşov. 

De asemenea, au fost anunţate proteste şi la Budapesta, Londra, New York, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena şi Barcelona.
 
Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană. Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.


 

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close