Antena 3 CNN Politică Ponta susţine că nu va pleca la reuniunea Consiliului European fără un mandat din partea lui Băsescu

Ponta susţine că nu va pleca la reuniunea Consiliului European fără un mandat din partea lui Băsescu

Ponta susţine că nu va pleca la reuniunea Consiliului European fără un mandat din partea lui Băsescu
Sursa foto: Foto: Mediafax
23 Oct 2012   •   22:26
UPDATE 22.24: Premierul Victor Ponta a asigurat că nu va pleca la reuniunea extraordinară a Consiliului European privind bugetul pentru perioada 2014-2020 dacă nu va primi un mandat în acest sens din partea preşedintelui Traian Băsescu, scrie Mediafax.

 "Nu, pentru că nu exista o hotărâre a Curţii Constituţionale. Din moment ce fac cerere preşedintelui să îmi dea mandat...nu îmi dă mandat, se duce domnia sa, dar nu-i probema că se duce Băsescu sau Ponta, ci cu ce te întorci de la acea întâlnire. Dacă te duci cu toate documentele şi cu toate negocierile pe care noi le-am purtat până acum cu ceilalţi prim-miniştri şi cu preşedintele Comisiei Europene şi te întorci cu un buget bun pentru România în 2014-2020, care să îţi permită să te dezvolţi şi să plăteşti inclusiv pensia, maşinile şi casa domnului fost preşedinte Băsescu sau dacă te întorci aşa cum ai plecat", a spus Ponta.

El a precizat că este dispus să meargă şi la Palatul Cotroceni pentru a discuta cu preşedintele Băsescu pe această temă, dacă şeful statului va dori o astfel de discuţie.

Premierul Victor Ponta a anunţat că îi va solicita preşedintelui Traian Băsescu să îi acorde mandatul, conform deciziei Curţii Constituţionale, de a reprezenta România la summit-ul extraordinar al UE pe tema bugetului pentru 2014-2020, având în vedere că acest subiect este "de competenţa Guvernului".

El a arătat că încă nu a discutat cu preşedintele pe această temă.

"Nu a avut loc (o discuţie-n.r.), dar voi solicita preşedintelui, în baza deciziei Curţii Constituţionale şi a faptului că până acum am participat direct, împreună, sigur, cu Orban (ministrul Afacerilor Europene-n.r.) şi secretarul de stat Odobescu de la Ministerul de Externe, la toate negocierile şi discuţiile legate de bugetul Uniunii Europene, implicit de fondurile structurale şi cele privind politica agricolă comună care vor fi repartizate României în perioada 2014-2020 (...) Dacă în conformitate cu decizia Curţii Constituţionale - fiind vorba de un summit excepţional pe tema bugetară, temă care în toate ţările este de competenţa Guvernului - preşedintele îmi va da mandatul să reprezint România, o voi face", a spus Ponta.

El a amintit că, la 13 noiembrie, va fi organizată la Bruxelles o nouă reuniune a prim-miniştrilor, la care va participa şi el.

Preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat, vineri, la Bruxelles, cu privire la faptul că premierul Ponta vrea delegare din partea şefului statului pentru participarea la următorul Consiliu European, el răspunzând: "Să ajungem până la următorul Consiliu. Îl aştept cu multă nerăbdare".

Totodată, el a spus că participarea României la Consiliul European din noiembrie va fi "conform Constituţiei", însă a arătat că delegaţia României va fi constituită în acord cu "nevoile de asistenţă" pe care le va avea el.

După ce jurnaliştii au revenit cu întrebarea dacă va participa el sau îl va delega pe premier, Băsescu a spus că nu poate negocia Constituţia.

Guvernul a decis recent constituirea unui consiliu care să stabilească poziţia României în negocierile din UE privind bugetul 2014-2020, structură condusă de primul-ministru, dar în care nu sunt incluşi membri ai Preşedinţiei, reprezentanţii altor instituţii putând participa doar dacă sunt special invitaţi.

×
Subiecte în articol: Victor Ponta
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close