Antena 3 CNN Politică Ponta: USL vrea să modifice Constituţia până în iunie 2013, iar în 2014 să organizeze alegeri regionale

Ponta: USL vrea să modifice Constituţia până în iunie 2013, iar în 2014 să organizeze alegeri regionale

Ponta: USL vrea să modifice Constituţia până în iunie 2013, iar în 2014 să organizeze alegeri regionale
Sursa foto: Foto: Agerpres
20 Noi 2012   •   23:02

USL vrea să modifice Constituţia până 2013, reglementând atribuţiile preşedintelui şi posibilitatea schimbării în Parlament a deciziilor Curţii Constituţionale, scrie Mediafax.

De asemenea, Victor Ponta a declarat că în 2014 vrea să organizeze alegeri regionale pentru regiuni de dezvoltare, păstrând însă judeţe actuale.

USL vrea ca în noua Constituţie preşedintele să fie ales prin vot direct, dar să nu mai aibă posibilitatea de a nominaliza ca prim-ministru pe cine doreşte, ci să ţină cont de propunerea formaţiunii cu cel mai mare număr de mandate în Parlament.

Totodată, noua Constituţie va clarifica când şi în ce fel poate interveni preşedintele în activitatea Guvernului.

"Trebuie de asemenea să stabilim faptul că la Curtea Constituţională poţi să pui oameni cu o anumită pregătire de minim 18 ani judecător sau magistrat şi că, eventual, deciziile luate de Curtea Constituţională pot fi în Parlament cu două treimi schimbate", a spus Ponta

Liderul PSD a menţionat faptul că SRI trebuie să funcţioneze nu doar formal, ci sub control parlamentar, pentru o transparenţă sigură.

El a adăugat însă că nu crede că preşedintele Traian Băsescu îşi va respecta promisiunea de a demisiona din funcţie ca urmare a modificării Constituţiei prin înfiinţarea unui Parlament unicameral.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close